Tajanstvena tvrđava pazi na Trebinje

Ratomri Mijanović
Tajanstvena tvrđava pazi na Trebinje

TREBINjE - Grandiozno djelo austrougarske vojne inženjerije više od vijeka "gleda" i "pazi" na Trebinje. Ratni vihor, ali i ljudi koji nisu imali dobre namjere nisu ništa mogli da urade "biseru" arhitekture, tvrđavi Strač.

Trebinje je okruženo nekadašnjim vojnim utvrđenjima, a drugo po veličini na Balkanu jeste Strač poviše Trebinja.

U narodu još živi legenda kako su se radnici umorili noseći kamen i čelik na vrh Strača, pa su odlučili da napuste rad na ovoj građevini. Govorili bi da je teško po hercegovačkom "čelopeku" i hodati, a kamoli nositi kamen i čelik na visoki Strač. Austrijske gazde su ih motivisale govoreći "Kilo kamena, kilo zlata", i radovi su nastavljani. Jesu li ispunjavali obećanja, ne znamo, ali tvrđava na Straču je "prijeteći" probila plavo hercegovačko nebo.

- Strač je čudo arhitekture za ona, ali i za ova vremena. Priča se da je tvrđava imala 365 prostorija, 80 čatrnja, a zidovi su bili debeli više od metra. Sve prostorije su bile povezane, imale su dotok svježeg vazduha, a riješeno je i snabdijevanje vodom kišnicom, koja se nalazila u ogromnim kaptažama urađenim uz utvrđenje - rekao je profesor istorije Milenko Ignjatić i dodao da se na vrhu tvrđave nalaze željezne kupole čiji su zidovi debeli više od 30 centimetara.

Sa samog utvrđenja puca predivan pogled ka Zubcima, Petrovu polju, Trebinjskoj šumi, Trebinju i dalje. Ignjatić kaže da je austrougarska vojska odmah po dolasku na ove prostore počela sa gradnjom utvrđenja prema Crnoj Gori.

- Poslije Drugog svjetskog rata utvrđenje na Straču doživljava sunovrat. Prvih poratnih godina, ali i kasnije posjetioci su  kidali ogromne željezne armature i topili ih. Ono što nikada nisu uspjeli jeste da skinu nekoliko tona tešku čeličnu topovsku kupolu - ispričao je Ignjatić.

On je rekao da se sa Strača može vidjeti italijanska obala, čitava Hercegovina i dio Crne Gore i dodao da su topovske cijevi sa uzvišenja i tvrđave "gledale" prema Crnoj Gori.

Predanje kaže da se sa ovog brda, ipak, nikad nisu čule i detonacije. Zašto, vjerovatno se nikad neće saznati. Ali je činjenica da je bilo dosta austrijske vojske u ovim sobama. Strač je oduvijek bio misterija, a po svoj prilici, će to i ostati jer do njega vodi jedan uzak puteljak koji je sve urušeniji. Hoće li nekada biti prepoznat kao turistička destinacija, pokazaće godine pred nama.

Pljusak otjerao vojsku

Stariji Trebinjci pričaju da je na Straču pedesetih godina bila stacionirana i jedinica nekadašnje JNA, ali je poslije jednog strahovitog pljuska bilo izgleda i žrtava. Poslije toga vojnici se na Strač nikada više nisu vratili. Do mnogih soba još uvijek se nije došlo, a vjeruje se da one kriju mnoge tajne.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana