Svi specijalistički pregledi u Istočnom Sarajevu na jednom mjestu

Danijela Stokanić
Svi specijalistički pregledi u Istočnom Sarajevu na jednom mjestu

Istočno Sarajevo - Aparat za ultrazvuk, rendgen, kolonoskopiju, cistoskopiju, EKG, kao i uređaji za očne i ORL preglede samo su dio nove opreme koja je stigla u Polikliniku u Istočnom Sarajevu, koja bi vrata pacijentima iz ovog dijela Srpske trebalo da otvori krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

Sva odjeljenja i odsjeci koji su trenutno raštrkani po drugim objektima biće preseljeni u novu zgradu bolnice, koja se sastoji iz dvije cjeline. U Poliklinici će, između ostalih, biti smještena i manja operaciona sala za hitne slučajeve.

Direktor bolnice u Istočnom Sarajevu Goran Todorović istakao je da će preseljenje u novu zgradu za osoblje i pacijente biti korak od sedam hiljada milja.

- Poliklinika je 80 odsto opremljena, a narednih dana dolaze predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS da sagledaju stanje i popišu šta je još potrebno od opreme. Nakon toga, krećemo sa obukom kadra u rukovanju novom opremom - kazao je Todorović.

Dodao je da prve pacijente očekuju krajem februara ili početkom marta.

- Objekat smo već počeli da grijemo, jer je zbog aparata potrebna ustaljena temperatura - rekao je Todorović.

Kad je u pitanju drugi dio bolnice, koji je krajem prošle godine stavljen pod krov, Todorović je istakao da radovi teku planiranom dinamikom.

- Trenutno se rade pregradni zidovi i razvode instalacije. Iako je rok za završetak ovog dijela bolnice početak 2019. godine, izvođač nam je obećao da će radovi biti završeni krajem ove godine, tako da bismo iduću godinu mogli dočekati u novim prostorijama - kazao je Todorović.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić izrazio je zadovoljstvo što je privedeno kraju opremanje novog, polikliničkog, dijela bolnice u Istočnom Sarajevu. Taj dio će, podsjetio je Bogdanić, biti funkcionalno povezan sa objektom nove bolnice.

- Na taj način su stvorene pretpostavke da nova bolnica u Istočnom Sarajevu odvoji ambulantni tretman pacijenata od stacionarnog, bolničkog dijela - kazao je Bogdanić.

Dodao je da će završetkom kompletnog projekta istočni dio RS dobiti moderno izgrađenu bolnicu sa svim što je potrebno za njen rad.

- Očekujemo da će se na taj način stvoriti pretpostavke i za potpuno novi, kvalitetniji način rada u ovoj zdravstvenoj ustanovi, što će uz edukaciju kadra i jačanje kapaciteta bolnice biti veliki izazov za menadžment i za sve zaposlene - kazao je Bogdanić.

Novu bolnicu, čija je izgradnja počela 7. jula 2017. godine, a povjerena je firmi "Marković invest" iz Laktaša, željno iščekuje više od 100.000 stanovnika iz sarajevsko-romanijske regije i šire. Riječ je o projektu po sistemu "ključ u ruke" vrijednom 46,58 miliona KM bez PDV-a. Za isporuku medicinske opreme za ovu bolnicu zadužena je firma "Medikal" iz Mostara.

Nova bolnica

Nova bolnica prostiraće se na 10.000 kvadratnih metara i funkcionalno će biti povezana sa nedavno završenom zgradom od 4.000 kvadrata. Projektom je planirano da veća zgrada, koja će, između ostalog, služiti za smještaj pacijenata, ima oko 200 bolničkih kreveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana