Сви специјалистички прегледи у Источном Сарајеву на једном мјесту

Данијела Стоканић
Сви специјалистички прегледи у Источном Сарајеву на једном мјесту

Источно Сарајево - Апарат за ултразвук, рендген, колоноскопију, цистоскопију, ЕКГ, као и уређаји за очне и ОРЛ прегледе само су дио нове опреме која је стигла у Поликлинику у Источном Сарајеву, која би врата пацијентима из овог дијела Српске требало да отвори крајем овог или почетком идућег мјесеца.

Сва одјељења и одсјеци који су тренутно раштркани по другим објектима биће пресељени у нову зграду болнице, која се састоји из двије цјелине. У Поликлиници ће, између осталих, бити смјештена и мања операциона сала за хитне случајеве.

Директор болнице у Источном Сарајеву Горан Тодоровић истакао је да ће пресељење у нову зграду за особље и пацијенте бити корак од седам хиљада миља.

- Поликлиника је 80 одсто опремљена, а наредних дана долазе представници Министарства здравља и социјалне заштите РС да сагледају стање и попишу шта је још потребно од опреме. Након тога, крећемо са обуком кадра у руковању новом опремом - казао је Тодоровић.

Додао је да прве пацијенте очекују крајем фебруара или почетком марта.

- Објекат смо већ почели да гријемо, јер је због апарата потребна устаљена температура - рекао је Тодоровић.

Кад је у питању други дио болнице, који је крајем прошле године стављен под кров, Тодоровић је истакао да радови теку планираном динамиком.

- Тренутно се раде преградни зидови и разводе инсталације. Иако је рок за завршетак овог дијела болнице почетак 2019. године, извођач нам је обећао да ће радови бити завршени крајем ове године, тако да бисмо идућу годину могли дочекати у новим просторијама - казао је Тодоровић.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић изразио је задовољство што је приведено крају опремање новог, поликлиничког, дијела болнице у Источном Сарајеву. Тај дио ће, подсјетио је Богданић, бити функционално повезан са објектом нове болнице.

- На тај начин су створене претпоставке да нова болница у Источном Сарајеву одвоји амбулантни третман пацијената од стационарног, болничког дијела - казао је Богданић.

Додао је да ће завршетком комплетног пројекта источни дио РС добити модерно изграђену болницу са свим што је потребно за њен рад.

- Очекујемо да ће се на тај начин створити претпоставке и за потпуно нови, квалитетнији начин рада у овој здравственој установи, што ће уз едукацију кадра и јачање капацитета болнице бити велики изазов за менаџмент и за све запослене - казао је Богданић.

Нову болницу, чија је изградња почела 7. јула 2017. године, а повјерена је фирми "Марковић инвест" из Лакташа, жељно ишчекује више од 100.000 становника из сарајевско-романијске регије и шире. Ријеч је о пројекту по систему "кључ у руке" вриједном 46,58 милиона КМ без ПДВ-а. За испоруку медицинске опреме за ову болницу задужена је фирма "Медикал" из Мостара.

Нова болница

Нова болница простираће се на 10.000 квадратних метара и функционално ће бити повезана са недавно завршеном зградом од 4.000 квадрата. Пројектом је планирано да већа зграда, која ће, између осталог, служити за смјештај пацијената, има око 200 болничких кревета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана