Šverceri mesa ubijaju divljač

Radmila Đević
Šverceri mesa ubijaju divljač

Foča - Lovišta Nacionalnog parka (NP) "Sutjeska" sve češće su na meti krivolovaca iz svih krajeva Republike Srpske, FBiH, ali i Crne Gore, koji nerijetko love i prorijeđenu vrstu divljači, te meso prodaju na crnom tržištu po ekstremno visokim cijenama.

Direktor NP "Sutjeska" Zoran Čančar rekao je da bez saradnje sa policijom iz Foče i Gacka ne bi mogli da čuvaju lovišta i prirodno bogatstvo parka.

- Najugroženiji je pogranični pojas prema Crnoj Gori i prema Gacku. U parku ne bi smjelo da bude bilo kakvog oblika lova, a kamoli krivolova - rekao je Čančar.

Policajci Stanice javne bezbjednosti Foča, u okviru akcije "Krivolov", u posljednjih 20 dana, na osnovu operativnih saznanja da se na području NP "Sutjeska" vrši krivolov, obišli su i pretražili teren u mjestu Ninkovići i zaplijenili 20 kilograma mesa i glavu divojarca.

Policajci su, pored zapljene mesa, u petak u mjestu Vučevo, NP "Sutjeska", uhapsili dva državljanina Crne Gore čiji su inicijali I. Ć. i M. V., koji su bili u krivolovu. Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeni su Ilija Ćalasan i Milojica Vuković.

Šef Sektora za zaštitu prirodnih vrijednosti u NP "Sutjeska" Miloš Živanović kaže da krivolovci dolaze sa svih strana.

- Ima ih iz Foče, Gacka, Kalinovika, Sarajeva, te iz Crne Gore. Vrlo često smo na oprezu i svakodnevno na terenu. Napadi su posebno učestali od kada je ukinuto stanično odjeljenje policije na Tjentištu - kazao je Živković i dodao su kazne za krivolovce preblage.

Lovočuvari ističu da je u pozadini ilegalnog lova veliki profit, jer se meso divljači na crnom tržištu prodaje po visokim cijenama, pa se tako kilogram srnetine i mesa od divokoze prodaje i po 50 maraka.

Lovočuvari "Sutjeske" upozoravaju da je trenutno na meti krivolovaca divokoza.

- Pored divokoze, vrlo često se u krivolovu odstrijeli i srna. Divokoze su lovom tokom rata desetkovane, a i ovih godina je povećan lov na njih, tako da njihova brojnost opada - upozoravaju lovočuvari.

Dodali su da je kilogram mesa divljači 20 KM, te da  krivolovci meso prodaju na crnom tržištu po duplo višim cijenama.

Novi zakon

Na sprečavanju krivolova i zaštiti lovišta u cijeloj RS aktivno radi i republički Lovački savez.

- Mi preduzimamo šta možemo, a u to treba uključiti sve ostale institucije i dijelove javnosti. Očekujemo da će se novim zakonom o lovstvu regulisati brojne oblasti, te podići na viši nivo zaštita lovišta i divljači - rekao je predsjednik Lovačkog saveza RS Vukašin Vojinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana