Свечано отворени други “Принципови дани”

Срна
Свечано отворени други “Принципови дани”

Источно Ново Сарајево - Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић вечерас је свечано отворио манифестацију “Принципови дани”, која ће трајати до суботе, 30. јуна.

Обраћајући се присутнима у Умјетничкој галерији, Ћосић је рекао да су “Принципови дани” манифестација која је настала захваљујући споменику Гаврилу Принципу, који је тачно прије пет година откривен у истоименом парку у Источном Новом Сарајеву.


Ћосић је рекао да је постављење споменика Гаврила Принципа у Источном Новом Сарајеву симболично значило Принципов повратак међу свој народ.

“Говорити о Гаврилу Принципу значи вратити се вијек уназад, али и анализирати тај вијек и све оно што се веже за српски, али и остале народе на овим просторима. Имате 1914. годину и сам атентат који је проузроковао Велики рат, а потом побједу идеје револуције и слободе и то не само на просторима тадашње Србије, него на просторима цијеле Европе. Онда долазимо до 1921. године и сахрану видовданских хероја у Сарајеву пред скоро 100.000 људи”, навео је Ћосић.

Он је додао се Принцип славио до почетка 1941. године, те да је и након Другог свијетског рата нови комунистички систем наставио да слави Принципа, као некога ко се борио за слободу, не само српског, него и осталих народа на овим просторима.

“Ту долазимо у ситуацију да од 1992. године они који су са нама славили Приципа, одбацују га и називају га терористом, термином који се веже искључиво за једну другу религију, за једно друго настојање и један сасвим другачији свијет који подразумјева потпуну деструкцију”, поручио је Ћосић.

Он је рекао да ће “Принципови дани” наћи своје мјесто мјесто у Источном Новом Сарајеву, али и Источном Сарајеву, те да је увјерен да ће једног дана постати манифестација од значаја и за Републику Српску.

У оквиру свечаног отварања одржан је и концерт Основне и Средње музичке школе из Источног Новог Сарајева и Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, након чега је промовисана књиге поезије “Од града до града” пјесника Даре Секулић у издању Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Представљена је и изложба фотографија о настајању општине Источно Ново Сарајево аутора Рајка Паштара, те изложба радова Школе иконописања православног центра за младе “Свети Петар Цетињски”.

Другог дана манифестације, на Видовдан, биће положено цвијеће на гроб и споменик Гаврилу Принципу, те одржана Видовданска академија.

У оквиру ове манифестације биће одржана и “Конференција беба” у петак, 29. јуна, у парку “Гаврило Принцип”.

Манифестација “Принципови дани” биће завршена у суботу, 30. јуна, пројекцијом филма “Бел епок /Посљедњи валцер у Сарајеву/” у сали Културног центра Источно Ново Сарајево.

На Видовдан, 28. јуна 1914. године, члан “Младе Босне” Гаврило Принцип извршио је у Сарајеву атентат на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда, а од посљедица случајног рањавања преминула је његова супруга Софија Хотек.

Сарајевски атентат послужио је аустроугарским властима за напад на Србију, што је довело до избијања Првог свјетског рата.

Чланови “Младе Босне” извршили су атентат у знак протеста против аустроугарске окупаторске политике и због тежње Срба за ослобођење и уједињење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана