Sve više mladih Fočaka daruje krv

R. Đ.
Sve više mladih Fočaka daruje krv

Foča - Da je dobrovoljno davalaštvo krvi u porastu na području opštine Foča, govori i podatak da se sve više mladih ljudi upisuje u spisak davalaca dragocjene tečnosti.

U Službi za transfuzijsku medicinu u Univerzitetskoj bolnici u Foči u toku godine bude prikupljeno od 1.000 do 1.200 doza krvi, a među dobrovoljnim davaocima je veliki broj studenata i srednjoškolaca.

- Služba trenutno posjeduje dovoljne količine krvi. Zadovoljni smo odzivom stanovništva, a posebno ohrabruje to što je svijest kod mladih o dobrovoljnom davalaštvu krvi veoma razvijena. Ipak, ljeti su nam nove zalihe uvijek dobrodošle - rekla je dr Maja Kujundžić.

Nove zalihe krvi nedavno su stigle od 12 mladih rudara rudnika Resavica kod Despotovca iz Srbije.

- Od 1995. godine darujemo krv u transfuziološkim službama širom RS. Smatram da smo jedan narod i da treba da održavamo bliske veze i odnose. Rudari su uvek bili puni entuzijazma i solidarni i uvek ću se odazvati kada to bude potrebno - rekao je dobrovoljni davalac Dragan Lukić.

Sekretar Opštinskog odbora Crvenog krsta Snežana Kovač je kazala da se često javljaju pojedinci koji žele da daruju krv.

- Jedan od naših članova, koji je i predsjednik Aktiva Crvenog krsta Božo Kalajdžić, do sada je krv darovao čak 130 puta - navela je Kovačeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana