Све мање младих склоно крађама и насиљу

Анита Јанковић-Речевић
Све мање младих склоно крађама и насиљу

Бањалука - Превентивне активности које се годинама спроводе у Српској резултирале су смањењем малољетничке делинквенције, па је тако у сукоб са законом лани дошло 230 младића и дјевојака, што је за око 25,3 одсто мање него годину дана раније.

Према подацима из годишњег извјештаја Министарства унутрашњих послова (МУП) РС, међу малољетним делинквентима, који су током 2018. године починили 268 кривичних дијела, било је 222 младића и осам дјевојчица. У њиховим полицијским досијеима уписане су крађе, туче, полно насиље, злоупотреба дрога и саобраћајни прекршаји.  

- Од укупног броја кривичних дјела која су починили малољетници, 168 је имовинских, 39 против живота и тијела, 13 у области злоупотреба опојних дрога, 14 против полног интегритета и сексуалног злостављања и искоришћавања дјетета, пет у вези са саобраћајем и 29 осталих дјела - наведено је у извјештају МУП-а.

У криминал су највише огрезли млади у Бањалуци, гдје је њих 56 починило неко кривично дјело, а у стопу их прате и вршњаци из Добоја и Бијељине, гдје је преступ починило 49, односно 34 малољетника.

У МУП-у истичу да с циљем смањења броја малољетних делинквената већ годинама континуирано и плански раде на превентивним активностима чија су циљна група дјеца школског узраста.

- Едукујемо школарце о опасностима од наркотика, алкохола и дувана, те опасностима које вребају с интернета - навели су у МУП-у и додали да спроводе и активности на спречавању међувршњачког насиља.

Додали су да полицајци истовремено континуирано раде на развијању сарадње и комуникације са школама, које су битан фактор у овој области.

Психолог Александар Милић каже да превенција увијек даје добре резултате, те да Српска треба да настави у том правцу.

- Основа примарне превенције подразумијева активности од најмлађег узраста, да дјеца кроз игру уче о лијепом понашању. Неопходно је такве активности појачати како у породици, тако и у школама. Број малољетних делинквената тако ће бити још мањи - сматра Милић. Истиче да дјеца која огрезну у криминал махом долазе из дисфукционалних породица.

- Они опонашају људе из своје блиске околине и с улице, а неријетко копирају и лоше понашање које се пласира путем малих екрана - навео је Милић и додао да кажњавање, критика и омаловажавање деструктивно дјелују на дјецу.

Школски полицајац

У МУП-у РС истакли су да је у 187 основних школа ангажован школски полицајац, који повремено обилази школу, док је стално присутан у 15.

- Школски полицајац повремено обилази и 53 средње школе, а стално је присутан у њих 15 - навели су у МУП-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана