Svaki treći ratar ne mari za doprinose

Milijana Latinović
Svaki treći ratar ne mari za doprinose

Banjaluka - Svaki treći poljoprivrednik koji je prijavljen na zdravstveno osiguranje u prvom polugodištu ove godine nije uplaćivao doprinose, zbog čega je procijenjeni gubitak Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS po tom osnovu iznosio oko 930.000 maraka.

U Fondu zdravstva navode da je u prvih šest mjeseci ove godine na zdravstveno osiguranje bilo prijavljeno ukupno 12.068 poljoprivrednika, te da je doprinos za zdravstvo uplaćivalo ukupno 7.459, odnosno 62 odsto osiguranika.

- U odnosu na isti period prošle godine, broj poljoprivrednika za koje su redovno uplaćivani doprinosi povećan je za 421 ili šest odsto - naveli su u fondu.

Podsjećaju da su doprinosi za zdravstveno osiguranje jedini izvor prihoda fonda od kojih se finansiraju cjelokupni zdravstveni sistem i zdravstvena zaštita svih osiguranika.

- Svaka neuplata doprinosa odražava se na kvalitet zdravstvene zaštite i ugrožava funkcionisanje cjelokupnog sistema - istakli su u Fondu zdravstva.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da se poljoprivrednici svake godine žale na loše stanje u agrarnom sektoru, te da im niske otkupne cijene najčešće zadaju glavobolju i umanjuju zaradu.

- Uzimajući sve to u obzir, finansijsko stanje poljoprivrednika na kraju godine često je loše, što je jedan od razloga zašto i dalje svi ne uplaćuju zdravstveno osiguranje - rekao je Marinković i dodao da je edukovanost poljoprivrednika o značaju uplaćivanja doprinosa i dalje na niskom nivou.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da poljoprivrednici nisu zadovoljni Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

- Pravo na zdravstveno osiguranje imaju samo nosioci poljoprivrednih gazdinstava, ali ne i članovi njihovih porodica koji podjednako rade u domaćinstvu. Ljudi koji rade isti posao nisu u istom položaju - rekao je Usorac i dodao da je inicijativu poljoprivrednika da ova odredba zakona bude promijenjena lani podržalo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ali da njihove amandmane nije usvojila Narodna skupština RS.  ++

Žene

Vladimir Usorac kaže da su uglavnom muškarci nosioci poljoprivrednih gazdinstava, te da samo oni na taj način ostvaruju zdravstvenu zaštitu.

- Žene koje su najveći oslonac svakog domaćinstva i podnose skoro isti teret na farmi kao i muškarci u tom slučaju nemaju zdravstveno osiguranje. Žene su nosioci tek tridesetak poljoprivrednih gazdinstava - rekao je Usorac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana