Svaka kuća čeka mladu

Snežana Tasić
Svaka kuća čeka mladu

PRIJEDOR - U selo Krivaja, jedno od udaljenijih sela prijedorske opštine, stigao je asfaltni put do više zaselaka i mještani se okupili da se provesele i vide šta im je dalje činiti.

Svima je jasno da ni selo više nije što je nekad bilo i život na selu postaje, ako ne lakši, a ono bar jednostavniji. Međutim, ovo selo muči jedan drugi, kažu mještani, mnogo veći problem. Krivaja ima oko 300 domaćinstava, ali i tri stotine neženja.

- Ovo je veliki problem jer oni su ovdje postali većina. To su ljudi od 22 pa do 45 godina koji još nisu zasnovali svoje porodice. Momci su završili školu, ali u gradu nema posla, pa se većina njih bavi poljoprivredom. S druge strane, djevojke neće na selo, svaka hoće u grad, pogotovo ako je zaposlena - priča mještanin Stanko Krivaja, koji ima sinove za ženidbu.

Dodaje da mnogi razloge traže u tome što je selo udaljeno od grada 25 kilometara, nemaju vode, struja je slaba, ali smatra da sve to nije razlog da se većina njih ne ženi.

Nije da selo baš nema djevojaka za udaju jer nam mještanin Dragan Čiča kaže da ima kćerku koja ode u Ameriku upravo zbog posla.

Neženja Mile Jukić (44) za sebe kaže da je relativno mlad i da ga još ne zabrinjava što nije oženjen, ali da problem ipak postoji jer u selu, pa ni u okolnim selima, nema djevojaka.

- Došlo je dotle da ponekad kad se sa nekom ženom upoznajem moram da slažem da imam manje godina, ali ni to ne upali. To znači da je krajnje vrijeme za ženidbu, ali eto odmah dileme gdje da povedem mladu i kad je nađem - kaže Jukić.

Ono što je dodatni problem svima njima je da su momci, i mlađi i stariji, stidljivi, tako da su za razgovor više bili spremni oni oženjeni, koji imaju djecu i opet bi se ženili.

Stoga jedan neženja od 37 godina, koji je želio da ostane anoniman, reče isto što i svi ostali stidljivi momci, da svaki od njih ima namjeru da osnuje porodicu, ali da se za sada još nisu stekli uslovi za to.

- Prije bismo se mi ponovo oženili nego neki od ovih momaka, ali ne bih dalje, da ne ostanem bez žene zbog previše brige oko neženja - reče jedan mještanin.

Bilo kako bilo, većina neženja iz Krivaje ima volju i dobru namjeru, samo još da su malo manje stidljivi i preduzimljiviji, jer ovaj "problem" moraju da riješe sami.

Djevojke

- Čuli smo za neko selo pod Manjačom gdje su same djevojke, tako da nam nema druge nego da se mi spakujemo u autobus i pravac tamo ili da organizujemo nešto kao oni u Jagodini, pa možda se nekom i posreći - reče nam na kraju neženja Mile Jukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana