Свака кућа чека младу

Снежана Тасић
Свака кућа чека младу

ПРИЈЕДОР - У село Криваја, једно од удаљенијих села приједорске општине, стигао је асфалтни пут до више заселака и мјештани се окупили да се провеселе и виде шта им је даље чинити.

Свима је јасно да ни село више није што је некад било и живот на селу постаје, ако не лакши, а оно бар једноставнији. Међутим, ово село мучи један други, кажу мјештани, много већи проблем. Криваја има око 300 домаћинстава, али и три стотине нежења.

- Ово је велики проблем јер они су овдје постали већина. То су људи од 22 па до 45 година који још нису засновали своје породице. Момци су завршили школу, али у граду нема посла, па се већина њих бави пољопривредом. С друге стране, дјевојке неће на село, свака хоће у град, поготово ако је запослена - прича мјештанин Станко Криваја, који има синове за женидбу.

Додаје да многи разлоге траже у томе што је село удаљено од града 25 километара, немају воде, струја је слаба, али сматра да све то није разлог да се већина њих не жени.

Није да село баш нема дјевојака за удају јер нам мјештанин Драган Чича каже да има кћерку која оде у Aмерику управо због посла.

Нежења Миле Јукић (44) за себе каже да је релативно млад и да га још не забрињава што није ожењен, али да проблем ипак постоји јер у селу, па ни у околним селима, нема дјевојака.

- Дошло је дотле да понекад кад се са неком женом упознајем морам да слажем да имам мање година, али ни то не упали. То значи да је крајње вријеме за женидбу, али ето одмах дилеме гдје да поведем младу и кад је нађем - каже Јукић.

Оно што је додатни проблем свима њима је да су момци, и млађи и старији, стидљиви, тако да су за разговор више били спремни они ожењени, који имају дјецу и опет би се женили.

Стога један нежења од 37 година, који је желио да остане анониман, рече исто што и сви остали стидљиви момци, да сваки од њих има намјеру да оснује породицу, али да се за сада још нису стекли услови за то.

- Прије бисмо се ми поново оженили него неки од ових момака, али не бих даље, да не останем без жене због превише бриге око нежења - рече један мјештанин.

Било како било, већина нежења из Криваје има вољу и добру намјеру, само још да су мало мање стидљиви и предузимљивији, јер овај "проблем" морају да ријеше сами.

Дјевојке

- Чули смо за неко село под Мањачом гдје су саме дјевојке, тако да нам нема друге него да се ми спакујемо у аутобус и правац тамо или да организујемо нешто као они у Јагодини, па можда се неком и посрећи - рече нам на крају нежења Миле Јукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана