Свадба Бране и Перса Глуховић из Рогатице трајала три дана, добро и зло дијеле 62 године

С. М.
Свадба Бране и Перса Глуховић из Рогатице трајала три дана, добро и зло дијеле 62 године

Рогатица - Брачни пар Бране и Перса Глуховић из Рогатице већ 62 године дијеле добро и зло.

Иако је толико година прошло, Глухаковићи се и данас радо присјећају како су се упознали на Крстовдан давне 1952. године, а вјенчали годину касније на Митровдан. Бране је тада имао 23 године, а Перса тек напунила 17.

- Дошао сам са одслужења војног рока. Момчина, жељна провода нашао сам се на вашару код цркве у Прачи. Ту сам упознао Персу и тада је почела наша љубав - прича Бране.

Често су се виђали на сијелима и вашарима. Персин отац Симо је био задовољан кћеркиним избором, док је њена мајка Зорка сматрала да је њена мезимица још млада за удају.

- Али ја сам се до ушију заљубио у Петру и нисам могао да замислим да је неком другом препустим - казује Бране.

Перса не крије да је одмах знала да жели да се уда за Брану.

- Вољела сам мога Бранишу. Чак сам пристала да се крадом удам за њега. Ипак, мој отац је тражио да све иде по реду и домаћински - просидба, испраћај, свадба - испричала је она.

Тако је и било. У просидбу је ишао Бранин отац Новак и комшија Чедо Кулашевић. За сваки случај бициклом је стигао и младожења плашећи се, каже, да му пуница нешто не поквари.

- По младу смо отишли мало модерније за то доба. Умјесто коњима или пјешице, по младу смо ишли теретним камионом. Напунили смо га као шибицу. Чак смо имали и хармоникаша. Свадба је трајала три дана - присјећа се Бране.

Петра додаје да их живот није мазио, али су се трудили да буду узорни домаћини и добри родитељи Драгану и Драги.

- Бране је због посла углавном био ван куће, али смо уз разумијевање све успјели да пребродимо и у складном браку будемо више од шест деценија - поручује Перса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана