Suze za 3.500 pobijenih Srba u Podrinju, sloboda za ubice

Krstina Ćirković
Suze za 3.500 pobijenih Srba u Podrinju, sloboda za ubice

Bratunac - Ostali smo bez svojih najmilijih, cijele porodice su pobijene, a ubice, predvođene ratnim komandantom Armije RBiH u Srebrenici Naserom Orićem, i dalje su na slobodi.

Ovo su u subotu sa centralnog komemorativnog skupa koji je organizovan povodom 23 godine od ubistva 3.500 Srba u okolini Srebrenice i Bratunca poručile porodice žrtava.

Služen je parastos i prislužene su svijeće i za pokoj duše 69 ubijenih i 22 zarobljena Srbina u Zalazju, Sasama, Biljači i Zagonima na Petrovdan 1992. godine. Porodice žrtava su ispričale da su muslimanske snage iz Srebrenice upadale u srpska sela u srednjem Podrinju i Birču, gdje su pobili sve koji nisu mogli pobjeći.

- Imao sam devet godina kada su mi ubili oca, majku i brata. Mene su ranjenog, s komšinicom Mirom Filipović, njenom svekrvom i djecom od tri godine i sedam mjeseci, odveli u srebrenički logor, gdje sam mučen glađu i na razne druge načine puna dva mjeseca - podsjeća Brano Vučetić iz Bjelovca, koji je u prvoj godini rata ostao sam.

Bez porodice je ostao i Cvetko Ristić iz Skelana, koji je imao 14 godina kada su mu na kućnom pragu 16. januara 1993. godine ubijeni otac, majka, sestra i brat, čije posmrtne ostatke još nije pronašao. Tragična sudbina zadesila je i Slavku Matić, kojoj su u decembru 1992. godine masakrirani muž Radivoje i obje kćerke, Snežana i Gordana.

- Ostala sam sama i dok prislužujem svijeće svojoj djeci, molim Boga da zločince stigne kazna. Ne možemo više čekati i ne možemo trpjeti ovu nepravdu koja nam se čini - poručila je Matićeva.

Tatomiru Gvozdenoviću iz Zagona kod Bratunca ubijena je sestra Rada i više od 20 srodnika.

- Kome je smetala djevojka od 19 godina. Ubijena je iz neposredne blizine metkom, a potom izmasakrirana. U glavu su je udarili maljem - rekao je Gvozdenović, izrazivši ogorčenje što još niko nije odgovarao za taj i brojne druge zločine počinjene u Zagonima 5. i 12. jula 1992. godine.

Sa skupa je poručeno da predstavnici vlasti Srpske i srpski narod neće više tolerisati nerad Tužilaštva i Suda BiH, jer za zločine koji su počinjeni nad Srbima na ovim prostorima još niko nije odgovarao.

Tu činjenicu je istakao predsjednik RS Milorad Dodik, koji rekao da se na području ove i srebreničke opštine u proteklom ratu dogodio zločin koji je pomorio mnoge nedužne ljude, bez obzira na naciju i vjeru, ali da se sada čini novi zločin, jer se jedan priznaje, a drugi ne.

- Na području Bratunca i Srebrenice desio se zločin u kontinuitetu, ali je sada problem što se jedan zločin priznaje i međunarodno verifikuje, a prelazi se preko pomora djece i žena srpske nacionalnosti - rekao je Dodik.

On je poručio da srpski narod ne želi sukobe i da poštuje i žrtve iz bošnjačkog naroda, za kojima treba žaliti jer "svako ubijanje nema smisla".

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin poručio je da su RS i Srbija ujedinjene i da nemaju nikog prečeg i bližeg.

Izrazio je ogorčenje što, kako je rekao, srpskom narodu sude bez suda i sudije, bez prava na riječ i odbranu.

- Poručujem im da bi, pre nego što upišu najstrašniju presudu i uz ime srpskog naroda dodaju reč "genocid", bilo pravedno da su bar došli ovde da pitaju neutešne majke zašto nose i zašto nikada neće skinuti crninu - rekao je Vulin, koji je, podsjećajući na istorijske činjenice o pogromu Srba u Jasenovcu, Jadovnu i Bratuncu, upitao šta još treba da se desi "da neko iz drugog naroda pogne glavu pred poklanim bratunačkim Srbima".

- Ovde smo danas da mrtvi ne daju živima da lažu, da zaborave, da prevare - poručio je Vulin.

Nakon parastosa, vijence kod centralnog spomen-krsta položili su Dodik, a u ime Vlade Srbije Vulin.

Počast stradalim Srbima odale su delegacije Narodne skupštine i Vlade RS, koje su predstavljali ministri Milenko Savanović i Petar Đokić. Vijence su položili i ruski ambasador u BiH Petar Ivancov, izaslanik Predsjedništva BiH, poslanici iz Srpske u Parlamentu BiH, delegacija Boračke organizacije RS sa predsjednikom Milomirom Savčićem na čelu, te delegacija SDS-a koju je predvodio predsjednik te stranke Mladen Bosić.

Pomenu stradalim Srbima prisustvovale su delegacije Trećeg pješadijskog RS puka, Srpske radikalne stranke iz Srbije sa Zoranom Krasićem na čelu, predstavnici mnogih opština iz Srpske, kao i opštinskih i regionalnih udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata. Vijence su položili i predstavnici OHR-a i OEBS-a.

Djelioci pravde ćute

Porodice srpskih žrtava iz podrinjskih sela ogorčene su što, i pored brojnih dokaza, još niko nije osuđen za zločine, koji su počinjeni u periodu od 1992. do 1995. godine.

- Pravosudne institucije BiH navodno vode istragu protiv Nasera Orića, ali mi Sudu i Tužilaštvu BiH ne vjerujemo i tražićemo da se ukinu jer ignorišu srpske žrtve i rade po uputstvima bošnjačkih političara, koji ne odustaju od namjere da svoj narod prikažu kao jedinu žrtvu - rekla je Milka Kovačić, supruga bratunačkog učitelja Božidara Kovačića, koji je zarobljen 20. juna 1992. i odveden u logor "Pilićarnik", nakon čega mu se izgubio svaki trag.

Krnjići i Zagoni

Služenjem parastosa kod crkve Svetog proroka Ilije i polaganjem cvijeća na spomen-ploču, juče su u Krnjićima kod Srebrenice obilježene 23 godine od masakra nad 24 Srba iz ovog sela koji su počinile muslimanske snage iz Srebrenice. Prisluživanjem svijeća za pokoj duša nastradalih i polaganjem cvijeća na centralni spomen-krst na bratunačkom groblju juče su, takođe, obilježene 23 godine od stradanja 14 srpskih civila iz sela Zagoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana