Сузе за 3.500 побијених Срба у Подрињу, слобода за убице

Крстина Ћирковић
Сузе за 3.500 побијених Срба у Подрињу, слобода за убице

Братунац - Остали смо без својих најмилијих, цијеле породице су побијене, а убице, предвођене ратним командантом Армије РБиХ у Сребреници Насером Орићем, и даље су на слободи.

Ово су у суботу са централног комеморативног скупа који је организован поводом 23 године од убиства 3.500 Срба у околини Сребренице и Братунца поручиле породице жртава.

Служен је парастос и прислужене су свијеће и за покој душе 69 убијених и 22 заробљена Србина у Залазју, Сасама, Биљачи и Загонима на Петровдан 1992. године. Породице жртава су испричале да су муслиманске снаге из Сребренице упадале у српска села у средњем Подрињу и Бирчу, гдје су побили све који нису могли побјећи.

- Имао сам девет година када су ми убили оца, мајку и брата. Мене су рањеног, с комшиницом Миром Филиповић, њеном свекрвом и дјецом од три године и седам мјесеци, одвели у сребренички логор, гдје сам мучен глађу и на разне друге начине пуна два мјесеца - подсјећа Брано Вучетић из Бјеловца, који је у првој години рата остао сам.

Без породице је остао и Цветко Ристић из Скелана, који је имао 14 година када су му на кућном прагу 16. јануара 1993. године убијени отац, мајка, сестра и брат, чије посмртне остатке још није пронашао. Трагична судбина задесила је и Славку Матић, којој су у децембру 1992. године масакрирани муж Радивоје и обје кћерке, Снежана и Гордана.

- Остала сам сама и док прислужујем свијеће својој дјеци, молим Бога да злочинце стигне казна. Не можемо више чекати и не можемо трпјети ову неправду која нам се чини - поручила је Матићева.

Татомиру Гвозденовићу из Загона код Братунца убијена је сестра Рада и више од 20 сродника.

- Коме је сметала дјевојка од 19 година. Убијена је из непосредне близине метком, а потом измасакрирана. У главу су је ударили маљем - рекао је Гвозденовић, изразивши огорчење што још нико није одговарао за тај и бројне друге злочине почињене у Загонима 5. и 12. јула 1992. године.

Са скупа је поручено да представници власти Српске и српски народ неће више толерисати нерад Тужилаштва и Суда БиХ, јер за злочине који су почињени над Србима на овим просторима још нико није одговарао.

Ту чињеницу је истакао предсједник РС Милорад Додик, који рекао да се на подручју ове и сребреничке општине у протеклом рату догодио злочин који је поморио многе недужне људе, без обзира на нацију и вјеру, али да се сада чини нови злочин, јер се један признаје, а други не.

- На подручју Братунца и Сребренице десио се злочин у континуитету, али је сада проблем што се један злочин признаје и међународно верификује, а прелази се преко помора дјеце и жена српске националности - рекао је Додик.

Он је поручио да српски народ не жели сукобе и да поштује и жртве из бошњачког народа, за којима треба жалити јер "свако убијање нема смисла".

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин поручио је да су РС и Србија уједињене и да немају никог пречег и ближег.

Изразио је огорчење што, како је рекао, српском народу суде без суда и судије, без права на ријеч и одбрану.

- Поручујем им да би, пре него што упишу најстрашнију пресуду и уз име српског народа додају реч "геноцид", било праведно да су бар дошли овде да питају неутешне мајке зашто носе и зашто никада неће скинути црнину - рекао је Вулин, који је, подсјећајући на историјске чињенице о погрому Срба у Јасеновцу, Јадовну и Братунцу, упитао шта још треба да се деси "да неко из другог народа погне главу пред покланим братуначким Србима".

- Овде смо данас да мртви не дају живима да лажу, да забораве, да преваре - поручио је Вулин.

Након парастоса, вијенце код централног спомен-крста положили су Додик, а у име Владе Србије Вулин.

Почаст страдалим Србима одале су делегације Народне скупштине и Владе РС, које су представљали министри Миленко Савановић и Петар Ђокић. Вијенце су положили и руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов, изасланик Предсједништва БиХ, посланици из Српске у Парламенту БиХ, делегација Борачке организације РС са предсједником Миломиром Савчићем на челу, те делегација СДС-а коју је предводио предсједник те странке Младен Босић.

Помену страдалим Србима присуствовале су делегације Трећег пјешадијског РС пука, Српске радикалне странке из Србије са Зораном Красићем на челу, представници многих општина из Српске, као и општинских и регионалних удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата. Вијенце су положили и представници ОХР-а и ОЕБС-а.

Дјелиоци правде ћуте

Породице српских жртава из подрињских села огорчене су што, и поред бројних доказа, још нико није осуђен за злочине, који су почињени у периоду од 1992. до 1995. године.

- Правосудне институције БиХ наводно воде истрагу против Насера Орића, али ми Суду и Тужилаштву БиХ не вјерујемо и тражићемо да се укину јер игноришу српске жртве и раде по упутствима бошњачких политичара, који не одустају од намјере да свој народ прикажу као једину жртву - рекла је Милка Ковачић, супруга братуначког учитеља Божидара Ковачића, који је заробљен 20. јуна 1992. и одведен у логор "Пилићарник", након чега му се изгубио сваки траг.

Крњићи и Загони

Служењем парастоса код цркве Светог пророка Илије и полагањем цвијећа на спомен-плочу, јуче су у Крњићима код Сребренице обиљежене 23 године од масакра над 24 Срба из овог села који су починиле муслиманске снаге из Сребренице. Прислуживањем свијећа за покој душа настрадалих и полагањем цвијећа на централни спомен-крст на братуначком гробљу јуче су, такође, обиљежене 23 године од страдања 14 српских цивила из села Загони.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана