Supružnici Lazić iz Šibovske dobro i zlo dijele 63 godine

Brane Radulović
Supružnici Lazić iz Šibovske dobro i zlo dijele 63 godine

Prnjavor - Jedan od najstarijih bračnih parova na prnjavorskom području, Milivoje i Vidosava Lazić zagazili su u 63. godinu zajedničkog života.

Vidosava je sa šibovskog terena, odnosno iz obližnjih Sarića, a Milivoje je 1946. započeo život u Šibovskoj, napuštajući rodnu Otpočivaljku. Imao je tada tek 18 godina, pa je od rane mladosti morao da se osamostaljuje i u tome je potpuno uspio.

- Od vremena kada sam se, kao djevojka, zagledala u mog Miću ima mnogo godina, ali je meni sav taj period brzo prošao. Uzeli smo se 1951. godine, a dvije godine kasnije dobili smo sina Milenka, da bi nam se 1955. rodila kćerka Milka. Imamo i dvoje unučadi, tu su i praunučad, pa sa njima vrijeme prosto leti. Najsrećniji smo kada nam djeca dođu, da se družimo, pričamo, veselimo... - kaže Vidosava.

Život je ova vitalna baka provela kao domaćica. Vodila je brigu o kući, a i danas je sa tim obavezama. Milivoje je odmalena pokazivao smisao za majstorisanje, pogotovo oko mašina. Nadaleko se odavno pročulo da je vrhunski majstor da osposobi mašine, naročito poljoprivredne, kako bi one ponovo bile u funkciji. Iako u poodmaklim godinama, Milivoje i danas sebi nađe posla u radionici.

- Sjećam se dobro starih vremena kada je i po desetak kombajna iz naše zadruge radilo na njivama, gdje smo znali dočekati zoru, a kući krenuti u večernje sate. Nije bilo lako, ali nas je nosio nekakav elan, imali smo volje da doprinosimo i društvu i sebi. Postojala je disciplina, znalo se ko šta radi i za šta je odgovoran, pa nam to nije teško padalo - veli ovaj vremešni domaćin.

U vrijeme aktivnog radnog staža dobijao je i razne pohvale, a najdraži mu je svakako Orden rada koji su dobijali samo odabrani, a među njima bio je i majstor Milivoje.

Načinom života Lazići mnogima mogu služiti za primjer. Uvijek su imali razumijevanja jedno za drugo, dogovor je bio i ostao osnova skladnog braka i međusobnog poštovanja.

- Nema tu nekakve posebne tajne. Zajedno smo, evo, 63 godine. Poznajemo se u dušu, dovoljno je da se pogledamo i da znamo u kakvom smo raspoloženju. Nekada se nešto možda i "proguta", jer žene, k'o žene, ponekad pričaju samo da se priča. Moja Vidosava nije tu nikakav izuzetak, ali je izuzetno dobra kao domaćica, na kojoj su tri ćoška kuće, i kao majka, baka, prabaka - veli glava porodice.

Lazići nisu nikada, kažu komšije, vodili tuđu brigu i miješali se u tuđi život. Podizali su svoje domaćinstvo i djecu, drugima su pomagali i sada pomažu. Vrijedno rade, iako imaju 85, odnosno 83 godine, stvorili su sebi uslove za solidan život, a najradije čekaju vikend, kada im dolaze potomci, kao njihova najveća radost.*

Život u Kelnu

Lazići pričaju da nikada neće zaboraviti boravak u Njemačkoj, gdje su se odazvali pozivu Nijemaca koji su prije Drugog svjetskog rata živjeli na šibovskom području.

- Ugostili su nas kao svoje najrođenije. Morali su nastaviti život u Njemačkoj, ali im je srce ostalo ovdje, gdje su rođeni - kaže Vidosava i dodaje da su od njih mnogo toga naučili.

- Mićo je imao ponudu da ostane u Kelnu, da se bavi majstorskim poslom, ali mu to uprava Zemljoradničke zadruge u Šibovskoj nije dozvolila - kaže baka Vidosava Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana