Sugrađani grade dom pustinjaku iz Foče

Radmila Đević
Sugrađani grade dom pustinjaku iz Foče

Foča - Parohija ustikolinska zajedno sa mještanima pokrenula je akciju prikupljanja pomoći za stambeno zbrinjavanje Vitomira Škipine, jedinog stanovnika planinskog sela Kremin u fočanskoj mjesnoj zajednici Kozja Luka, koji živi bez struje u neuslovnom objektu, koji je ujedno i staja za njegove koze.

Životna priča pustinjaka Vitomira u žižu javnosti dospjela je prošlog ljeta, kada je Fočak Milan Gagović, predsjednik Crkvenog odbora Parohije ustikolinske, prvi put čuo o ovom starcu od fočanskih lovaca.

Dirnut pričom o gorštaku, Gagović je odlučio da zajedno sa sveštenikom Nikolom Kovačem pokrene akciju prikupljanja novca i građevinskog materijala za novi Vitomirov dom.

- Namjera nam je da prikupimo dovoljno novca i građevinskog materijala, da bismo Škipini, koji živi u uslovima ispod svakog dostojanstva, napravili dom. On živi bez struje u kolibi pod istim krovom sa kozama u sobičku od šest kvadrata, koji mu je i spavaća i dnevna soba, kuhinja i kupatilo, a od prostorije sa kozama dijeli ga kameni zid - naveo je Gagović.

Humanu akciju pozdravila je i najavila pomoć i lokalna uprava, te predstavnici javnog i političkog života, privrednici i brojni sugrađani koji su izrazili spremnost da pomognu.

Dobrotvorno veče za Vitomira Škipinu biće održano 29. januara u fočanskom Centru za kulturu i informisanje.

- Pozvao bih sve Fočake da, ako su u prilici, dođu na dobrotvorno veče i koliko su u mogućnosti pomognu. Ne mora se ni donositi novac, ali je lijepo da se okupimo i pružimo riječi ohrabrenja i ljubavi našem sugrađaninu - rekao je Gagović.

Škipina, koji je do Dejtonskog sporazuma živio u Vogošći, a nakon toga u Mokrom kod Pala, prije nekoliko godina odlučio je da se vrati u rodno selo, koje mu je spaljeno tokom ratnih dejstava.

Daleko od civilizacije, izgradio je kolibu, u koju se smjestio zajedno sa kozama, misleći da mu to bude privremeni dom dok ne dobije donaciju za obnovu spaljene kuće, a kako donacija nije stigla, ovaj objekat, koji je više staja nego kuća, od privremenog postao je stalno mjesto njegovog boravka.

Kozarska Dubica

Dobri ljudi nedavno su pokrenuli i inicijativu za gradnju kuće Dubičaninu Zoranu Krnjajiću iz sela Pucari, koji živi u trošnoj kući od zemlje i drveta starijoj od vijeka. Krnjajić je borac Vojske Republike Srpske i sin poginulog borca, a njegovi sugrađani organizovali su dvije humanitarne večeri da sakupe novac za izgradnju kuće na temelju koji Krnjajić već ima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana