Суграђани граде дом пустињаку из Фоче

Радмила Ђевић
Суграђани граде дом пустињаку из Фоче

Фоча - Парохија устиколинска заједно са мјештанима покренула је акцију прикупљања помоћи за стамбено збрињавање Витомира Шкипине, јединог становника планинског села Кремин у фочанској мјесној заједници Козја Лука, који живи без струје у неусловном објекту, који је уједно и стаја за његове козе.

Животна прича пустињака Витомира у жижу јавности доспјела је прошлог љета, када је Фочак Милан Гаговић, предсједник Црквеног одбора Парохије устиколинске, први пут чуо о овом старцу од фочанских ловаца.

Дирнут причом о горштаку, Гаговић је одлучио да заједно са свештеником Николом Ковачем покрене акцију прикупљања новца и грађевинског материјала за нови Витомиров дом.

- Намјера нам је да прикупимо довољно новца и грађевинског материјала, да бисмо Шкипини, који живи у условима испод сваког достојанства, направили дом. Он живи без струје у колиби под истим кровом са козама у собичку од шест квадрата, који му је и спаваћа и дневна соба, кухиња и купатило, а од просторије са козама дијели га камени зид - навео је Гаговић.

Хуману акцију поздравила је и најавила помоћ и локална управа, те представници јавног и политичког живота, привредници и бројни суграђани који су изразили спремност да помогну.

Добротворно вече за Витомира Шкипину биће одржано 29. јануара у фочанском Центру за културу и информисање.

- Позвао бих све Фочаке да, ако су у прилици, дођу на добротворно вече и колико су у могућности помогну. Не мора се ни доносити новац, али је лијепо да се окупимо и пружимо ријечи охрабрења и љубави нашем суграђанину - рекао је Гаговић.

Шкипина, који је до Дејтонског споразума живио у Вогошћи, а након тога у Мокром код Пала, прије неколико година одлучио је да се врати у родно село, које му је спаљено током ратних дејстава.

Далеко од цивилизације, изградио је колибу, у коју се смјестио заједно са козама, мислећи да му то буде привремени дом док не добије донацију за обнову спаљене куће, а како донација није стигла, овај објекат, који је више стаја него кућа, од привременог постао је стално мјесто његовог боравка.

Козарска Дубица

Добри људи недавно су покренули и иницијативу за градњу куће Дубичанину Зорану Крњајићу из села Пуцари, који живи у трошној кући од земље и дрвета старијој од вијека. Крњајић је борац Војске Републике Српске и син погинулог борца, а његови суграђани организовали су двије хуманитарне вечери да сакупе новац за изградњу куће на темељу који Крњајић већ има.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана