Suđenja u Gradiškoj prate kroz prozor stana

Milan Vujić
Suđenja u Gradiškoj prate kroz prozor stana

Gradiška - Opština Gradiška ponovo je pokrenula pitanje izmještanja Osnovnog suda na novu lokaciju, zahvaljujući čemu bi stanari okolnih zgrada ubuduće kroz prozor stana umjesto suđenja mogli gledati trg.

Lokalna vlast već duže vrijeme insistira da se sredstva od IPA fondova od 1,3 miliona KM, koja su bila predviđena za rekonstrukciju i dogradnju sadašnje zgrade suda, iskoriste za izgradnju palate pravde na novoj lokaciji koju je obezbijedila opština. U tom objektu, osim Osnovnog suda, trebalo bi da budu smješteni i Tužilaštvo i Okružni sud.

Međutim, sudbina ove ideje nije poznata jer opština čeka odgovor od predstavnika Evropske unije i američke ambasade u BiH.

- Zgrada Osnovnog suda stiješnjena je između stambenih zgrada, te bi njena dogradnja i proširenje dugoročno uskratili mogućnost izgradnje trga po ugledu na susjedne gradove - objasnio je načelnik Gradiške Zoran Adžić specijalnom predstavniku EU u BiH Larsu Gunaru Vigemarku prilikom njegove nedavne posjete ovoj opštini.

Adžić je naglasio da je neshvatljivo da stanari zgrada kroz prozor mogu posmatrati sudske procese.

- Vigemark je uvidio zašto je lokalna uprava bila protiv proširenja suda na sadašnjoj lokaciji - istakao je Adžić.

Pomoć u rješavanju ove situacije Adžić je zatražio i od američke ambasadorke u BiH Morin Kormak.

- Opština je poslala dopis na njenu adresu sa objašnjenjem suštine problema i predloženim rješenjima - dodao je Adžić.

Gradiščani podržavaju ovaj prijedlog gradske uprave.

- To bi napokon Gradišci dalo obrise grada, a nama stanarima riješilo dugogodišnji problem skučenosti prostora između zgrade i Osnovnog suda. Mi i naša djeca više ne bismo dolazili u situaciju da bukvalno ne možemo ući u dvorište od "kornjača" sa dugim cijevima koje obezbjeđuju sudske procese - naveo je stanar Slobodan Knežević.

Status grada

Opština se, osim dodjele parcele od 2.300 kvadrata za izgradnju palate pravde, obavezala da će snositi troškove izrade projektne dokumentacije.

- Želimo da napravimo savremeni objekat za potrebe onog što slijedi, jer već na jesen Gradiška bi trebalo da dobije status grada, a onda će sudstvo na području opštine morati imati nove sadržaje, kao što su Tužilaštvo i Okružni sud - naglasio je Adžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana