Суђења у Градишкој прате кроз прозор стана

Милан Вујић
Суђења у Градишкој прате кроз прозор стана

Градишка - Општина Градишка поново је покренула питање измјештања Основног суда на нову локацију, захваљујући чему би станари околних зграда убудуће кроз прозор стана умјесто суђења могли гледати трг.

Локална власт већ дуже вријеме инсистира да се средства од ИПА фондова од 1,3 милиона КМ, која су била предвиђена за реконструкцију и доградњу садашње зграде суда, искористе за изградњу палате правде на новој локацији коју је обезбиједила општина. У том објекту, осим Основног суда, требало би да буду смјештени и Тужилаштво и Окружни суд.

Међутим, судбина ове идеје није позната јер општина чека одговор од представника Европске уније и америчке амбасаде у БиХ.

- Зграда Основног суда стијешњена је између стамбених зграда, те би њена доградња и проширење дугорочно ускратили могућност изградње трга по угледу на сусједне градове - објаснио је начелник Градишке Зоран Аџић специјалном представнику ЕУ у БиХ Ларсу Гунару Вигемарку приликом његове недавне посјете овој општини.

Аџић је нагласио да је несхватљиво да станари зграда кроз прозор могу посматрати судске процесе.

- Вигемарк је увидио зашто је локална управа била против проширења суда на садашњој локацији - истакао је Аџић.

Помоћ у рјешавању ове ситуације Аџић је затражио и од америчке амбасадорке у БиХ Морин Кормак.

- Општина је послала допис на њену адресу са објашњењем суштине проблема и предложеним рјешењима - додао је Аџић.

Градишчани подржавају овај приједлог градске управе.

- То би напокон Градишци дало обрисе града, а нама станарима ријешило дугогодишњи проблем скучености простора између зграде и Основног суда. Ми и наша дјеца више не бисмо долазили у ситуацију да буквално не можемо ући у двориште од "корњача" са дугим цијевима које обезбјеђују судске процесе - навео је станар Слободан Кнежевић.

Статус града

Општина се, осим додјеле парцеле од 2.300 квадрата за изградњу палате правде, обавезала да ће сносити трошкове израде пројектне документације.

- Желимо да направимо савремени објекат за потребе оног што слиједи, јер већ на јесен Градишка би требало да добије статус града, а онда ће судство на подручју општине морати имати нове садржаје, као што су Тужилаштво и Окружни суд - нагласио је Аџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана