Студент Немања Лендић кренуо на пут од Градишке до Рима на два точка

Милан Вујић
Студент Немања Лендић кренуо на пут од Градишке до Рима на два точка

Градишка - Студент Немања Лендић из Градишке који је бициклом кренуо у Рим, прешао је првих 400 километара пута упркос временским неприликама које су га пратиле у овој авантури, јер има само један циљ - да до Вјечног града стигне за тридесетак дана.

Овај двадесетчетворогодишњак, који је прије четири дана кренуо из Градишке на пут дуг 2.600 километара, у просјеку дневно прелази око 100 километара.

- У који год град да дођем чујем повике: "Ево оног момка из Градишке!". До сада нисам имао никакве непријатности, напротив, људи се одушевљавају мојим подухватом. Сви ме љубазно угосте, сједнем са њима, мало одморим, а затим ме бициклисти испрате из града - прича авантуриста Лендић.

Он је до сада врло лако савладао Нови Град, Плитвице, Ријеку, а затим  преко Пуле наставља до Ровиња, Копра, Трста, Венеције, Риминија, Сан Марина до коначног циља Рима.

- Посебно сам уживао у вожњи од Босанске Отоке, преко Крупе, па до Бихаћа. Кањон је веома захтјеван, али је можда најљепши дио БиХ за вожњу. Саобраћај није тако густ, возачи су толерантни и сусретљиви, пут је квалитетан и има много изворишта воде за пиће - говори Лендић.

Додаје да је највећа препрека на досадашњем путовању био јак вјетар, који му је дувао у прса, због чега је морао да уложи велики напор да би одржао просјечну брзину.

- У пар наврата вјетар је био тако јак да сам помислио да ћу пасти са бицикла. Након што сам савладао кањон ушао сам у Бихаћ, гдје сам се кратко одморио. Екстремни услови су ме пратили и код Плитвичких језера, гдје ме није заобишло невријеме са слабијим ледом - казао је Лендић.

Овај студент историје на Филозофском факултету у Бањалуци каже да се одлучио на ову експедицију након што је прошле године савладао Атину. Додаје да Рим посјећује због богате историјске вриједности.

- Ове године другачије сам приступио путовању, јер сам много научио након вожње до Атине. Носим више алата, резервних дијелова за бицикл, шатор, апаратуру са плином да могу кувати и још много тога - истакао је Лендић, који планира да до 22. јуна дође до Рима.

Анегдота

Немања Лендић каже да путовање бициклом има много предности, а једна од њих је и то што увијек носи много анегдота. Испричао је да му је у посебно лијепом сјећању остало путовање у Грчку, јер док се пењао на планину Оса, на врху су га зауставили пастири Кристос и Коста.

- Момци су ме почастили доручком и соком. Испричали су ми да су инжењери електротехнике из Солуна, али да су градску вреву напустили због брзог начина живота и отуђености људи. Због тога су одлучили да промијене свој живот из коријена - испричао је Лендић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана