Štraparijada u Velikom Palančištu kod Prijedora: Upregnuli snagu i ljepotu

Snežana Tasić
Štraparijada u Velikom Palančištu kod Prijedora: Upregnuli snagu i ljepotu

- Na tradicionalnoj manifestaciji "Štraparijadi", koja je održana juče na stočnoj pijaci u selu Veliko Palančište kod Prijedora, snage je odmjerilo četrdesetak pari konja čiji su ponosni vlasnici došli iz Srpske, FBiH i Hrvatske.

Konji iz Krupe na Vrbasu pobijedili su u lakoj kategoriji, dok takmičenje u srednjoj i teškoj kategoriji nije bilo završeno do zatvaranja ovog broja "Glasa Srpske".

Miroslav Aleksić iz Krmina kod Krupe na Vrbasu u Palančištu je predstavio petogodišnji par sivih konja, vlasnika Dušana Ducelja.

- Presrećan sam što su ovi konji pobijedili u lakoj kategoriji. Ovo nadmetanje nije nikakvo mučenje životinja, oni rade u šumi, izvlače balvane i spremaju se i tako za takmičenje. Inače, ima posla oko njih da bi bili zdravi i izdržljivi, ali se trud i isplati - rekao je Aleksić koji već deceniju dovodi konje na "Štraparijadu".

Organizator "Štraparijade" Zoran Anđelić je potvrdio da je ova manifestacija ranije organizovana u avgustu, ali će od sada biti održavana drugog dana Vaskrsa. Anđelić kaže da je cilj manifestacije da se otrgnu od zaborava stari običaji ovog kraja.

- Moja ljubav prema konjima potiče još iz djetinjstva. Briga o ovim životinjama je veoma težak i odgovoran posao. Konje treba hraniti i održavati, jer se i na ovakvim takmičenjima, osim brzine i snage, nadmećemo i u tome ko ima ljepše, krupnije i zdravije konje, a za sve to treba dosta vremena i truda - rekao je Anđelić, čiji su konji osvojili drugo mjesto u lakoj kategoriji.

On je dodao da su vlasnici konje navikli na vuču balvana, tako da to njima ne predstavlja neki naročiti napor.

- Na ovom takmičenju dolaze do izražaja snaga i izdržljivost konja. Bičevanje je po pravilima ove igre strogo zabranjeno, već u obzir dolazi samo glasno navijanje. To su konji koji su stalno na takmičenju i mi ih treniramo bez ikakvog udaranja i bičevanja - rekao je Anđelić.

Takmičenje

Zoran Anđelić je potvrdio da su se konji takmičili u lakoj, srednjoj i teškoj kategoriji, odnosno u povlačenju balvana do 1.100 kilograma, do 1.300 i više od 1.300 kilograma. On je rekao da je fond nagrada 7.200 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana