Штрапаријада у Великом Паланчишту код Приједора: Упрегнули снагу и љепоту

Снежана Тасић
Штрапаријада у Великом Паланчишту код Приједора: Упрегнули снагу и љепоту

- На традиционалној манифестацији "Штрапаријади", која је одржана јуче на сточној пијаци у селу Велико Паланчиште код Приједора, снаге је одмјерило четрдесетак пари коња чији су поносни власници дошли из Српске, ФБиХ и Хрватске.

Коњи из Крупе на Врбасу побиједили су у лакој категорији, док такмичење у средњој и тешкој категорији није било завршено до затварања овог броја "Гласа Српске".

Мирослав Алексић из Крмина код Крупе на Врбасу у Паланчишту је представио петогодишњи пар сивих коња, власника Душана Дуцеља.

- Пресрећан сам што су ови коњи побиједили у лакој категорији. Ово надметање није никакво мучење животиња, они раде у шуми, извлаче балване и спремају се и тако за такмичење. Иначе, има посла око њих да би били здрави и издржљиви, али се труд и исплати - рекао је Алексић који већ деценију доводи коње на "Штрапаријаду".

Организатор "Штрапаријаде" Зоран Анђелић је потврдио да је ова манифестација раније организована у августу, али ће од сада бити одржавана другог дана Васкрса. Анђелић каже да је циљ манифестације да се отргну од заборава стари обичаји овог краја.

- Моја љубав према коњима потиче још из дјетињства. Брига о овим животињама је веома тежак и одговоран посао. Коње треба хранити и одржавати, јер се и на оваквим такмичењима, осим брзине и снаге, надмећемо и у томе ко има љепше, крупније и здравије коње, а за све то треба доста времена и труда - рекао је Анђелић, чији су коњи освојили друго мјесто у лакој категорији.

Он је додао да су власници коње навикли на вучу балвана, тако да то њима не представља неки нарочити напор.

- На овом такмичењу долазе до изражаја снага и издржљивост коња. Бичевање је по правилима ове игре строго забрањено, већ у обзир долази само гласно навијање. То су коњи који су стално на такмичењу и ми их тренирамо без икаквог ударања и бичевања - рекао је Анђелић.

Такмичење

Зоран Анђелић је потврдио да су се коњи такмичили у лакој, средњој и тешкој категорији, односно у повлачењу балвана до 1.100 килограма, до 1.300 и више од 1.300 килограма. Он је рекао да је фонд награда 7.200 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана