Штрајком у Дому здравља у Власеници траже зарађене плате

Милијана Латиновић
Штрајком у Дому здравља у Власеници траже зарађене плате

Власеница - Радници Дома здравља у Власеници јуче су поново ступили у генерални штрајк, јер управа ове здравствене установе није испунила њихов захтјев за исплату свих заосталих плата, путних трошкова и доприноса.

Запослени, њих 72, истичу да ће у наредних 12 дана, колико по закону могу штрајковати, лијечити само хитне случајеве.

- Добили смо јутрос плату за мај, али то није довољно да ријешимо своје дугове. Радници су на ивици егзистенције и тражили смо да нам буду уплаћене још бар двије плате да прекинемо штрајк - рекла је јуче предсједница Штрајкачког одбора власеничког Дома здравља Владанка Влачић и додала да им управа сада дугује шест плата и 20 одсто априлске плате. Она истиче да је једино рјешење које нуде надлежни смањење броја радника.

- То би значило да ће 35 радника остати без посла. Ми тражимо зарађене плате и уплату доприноса да можемо да се лијечимо - истакла је Влачићева.

Каже да руководство установе нема слуха за њихове проблеме.

- Покушали смо да се договоримо са директорицом Дома здравља Јагодом Петровић, али смо истјерани из канцеларије - тврди Влачићева.

Петровићева демантује наводе запослених да су истјерани из њене канцеларије.

- То није истина и радници веома добро знају да ја немам одакле да испуним све њихове захтјеве. Добили су једну плату од децембарске транше, то је све што ја могу и тако сам им и рекла - рекла је Петровићева и додала да се ради на систематизацији, према којој би смањењем броја запослених било омогућено нормално функционисање здравствене установе.

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленко Гранулић истиче да се за запослене у овој здравственој установи мора наћи неко рјешење.

- За вријеме мандата садашње директорице запослено је девет радника. Они који су стекли услове за пензију чекају уплату доприноса па да се пензионишу. Очигледно је да се руководство Дома здравља не сналази у вођењу установе и затражио сам од начелника општине смјену директорице. Чекам његов одговор - рекао је Гранулић и додао да власенички медицинари раде у нехуманим условима, јер немају гријања.

Запослени у власеничком Дому здравља организовали су генерални штрајк и почетком новембра.

Блокада рачуна

Петровићева каже да је Пореска управа РС Дому здравља у Власеници на иницијативу министра здравља и социјалне заштите РС Драгана Богданића одблокирала рачун.

- Нисмо измирили обавезе према Пореској управи које имамо, али нам је захваљујући иницијативи министра скинута блокада. Порезе и доприносе нисмо исплатили за четири плате - рекла је Петровићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана