Štrajk radnika Banje Dvorovi traje, tematska sjednica 20. oktobra

Srna
Štrajk radnika Banje Dvorovi traje, tematska sjednica 20. oktobra

Bijeljina - Radnici Banje Dvorovi i dalje su svakodnevno u mirnom jednočasovnom protestu ispred Gradske uprave u Bijeljini, iz koje je danas najavljeno da tematska sjednica Skupštine grada o Banji neće biti održana sutra, kako je ranije rečeno, nego 20. oktobra.

"Gradska uprava i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić vode intenzivne razgovore sa ministrima Zoranom Tegeltijom i Predragom Gluhakovićom, kao i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Dejanom Kusturićem, koje će i lično pozvati da prisustvuju tematskoj sjednici Skupštine Grada posvećenoj rješavanju situacije u Banji Dvorovi", saopšteno je iz Gradske uprave.


U saopštenju se navodi da Poslovnik o radu Skupštine Grada Bijeljina predviđa da se tematska sjednica zakazuje u roku od sedam dana i, ako ministri potvrde dolazak, sjednica će sutra biti zakazana za petak, 20. oktobra.

Predsjednik Sindikalne organizacije Banje Dvorovi Zoran Ostojić rekao je da radnici nakon ostavke rukovodstva čekaju da vide da li osnivač preduzeća ima rješenja za Banju.

On je zahvalio Mićiću što se zauzeo za rješavanje problema i istakao da je prvo potrebno deblokirati račun preduzeća, kako bi se izbjegao stečaj.

"Najgora varijanta je stečaj, jer Banja nema imovine iz koje se bi se mogli namiriti i završili bi na ulici", istakao je Ostojić.

Prema njegovim riječima, 52 radnika koji su od 11. septembra u štrajku nadaju se podršci gradske i republičke vlasti, dolasku dobrog menadžera i isplati nekih od osam dosad neisplaćenih plata, jer su posljednji put novac primili početkom jula.

Među štrajkačima je danas bio i prvi direktor Banje Dvorovi Svetislav Stevanović koji je želio da podsjeti vlast i sugrađane na njenu vrijednost, privredni potencijal i značaj za razvoj cijele regije.

On kaže da u regiji ne postoji preduzeće sa većom perspektivom razvoja od Banje Dvorovi, što je navedeno i u dvije posljednje Stretegije razvoja Bijeljine i da ne treba dovoditi u pitanje njen rad.

"Nesreća Banje je u tome što joj je imovina oteta i na perfidan način pravo raspolaganja preneseno na Grad Bijeljina, koji nema nikakve mogućnosti da ulaže u bilo koji od programa za dalji razvoj Banje i što su na čelo Banje dovođeni ljudi koji nisu znali da iskoriste njene kapacitete", tvrdi Stevanović.

Podršku mirnom protestu radnika Banje Dvorovi, koji su drugu nedjelju pred Gradskom upravom Bijeljine, dali su i članovi udruženja "Pravda" koje predstavlja interese izbjeglih i raseljenih u gradu.

Novka Mirić iz ovog udruženja rekla je novinarima da je najveća sramota u Bijeljini da propada Banja Dvorovi u kojoj se u ratu i nakon njega izliječilo hiljade boraca Vojske Republike Srpske i članova porodica boračke populacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana