Штрајк радника Бање Дворови траје, тематска сједница 20. октобра

Срна
Штрајк радника Бање Дворови траје, тематска сједница 20. октобра

Бијељина - Радници Бање Дворови и даље су свакодневно у мирном једночасовном протесту испред Градске управе у Бијељини, из које је данас најављено да тематска сједница Скупштине града о Бањи неће бити одржана сутра, како је раније речено, него 20. октобра.

"Градска управа и градоначелник Бијељине Мићо Мићић воде интензивне разговоре са министрима Зораном Тегелтијом и Предрагом Глухаковићом, као и директором Фонда здравственог осигурања Дејаном Кустурићем, које ће и лично позвати да присуствују тематској сједници Скупштине Града посвећеној рјешавању ситуације у Бањи Дворови", саопштено је из Градске управе.


У саопштењу се наводи да Пословник о раду Скупштине Града Бијељина предвиђа да се тематска сједница заказује у року од седам дана и, ако министри потврде долазак, сједница ће сутра бити заказана за петак, 20. октобра.

Предсједник Синдикалне организације Бање Дворови Зоран Остојић рекао је да радници након оставке руководства чекају да виде да ли оснивач предузећа има рјешења за Бању.

Он је захвалио Мићићу што се заузео за рјешавање проблема и истакао да је прво потребно деблокирати рачун предузећа, како би се избјегао стечај.

"Најгора варијанта је стечај, јер Бања нема имовине из које се би се могли намирити и завршили би на улици", истакао је Остојић.

Према његовим ријечима, 52 радника који су од 11. септембра у штрајку надају се подршци градске и републичке власти, доласку доброг менаџера и исплати неких од осам досад неисплаћених плата, јер су посљедњи пут новац примили почетком јула.

Међу штрајкачима је данас био и први директор Бање Дворови Светислав Стевановић који је желио да подсјети власт и суграђане на њену вриједност, привредни потенцијал и значај за развој цијеле регије.

Он каже да у регији не постоји предузеће са већом перспективом развоја од Бање Дворови, што је наведено и у двије посљедње Стретегије развоја Бијељине и да не треба доводити у питање њен рад.

"Несрећа Бање је у томе што јој је имовина отета и на перфидан начин право располагања пренесено на Град Бијељина, који нема никакве могућности да улаже у било који од програма за даљи развој Бање и што су на чело Бање довођени људи који нису знали да искористе њене капацитете", тврди Стевановић.

Подршку мирном протесту радника Бање Дворови, који су другу недјељу пред Градском управом Бијељине, дали су и чланови удружења "Правда" које представља интересе избјеглих и расељених у граду.

Новка Мирић из овог удружења рекла је новинарима да је највећа срамота у Бијељини да пропада Бања Дворови у којој се у рату и након њега излијечило хиљаде бораца Војске Републике Српске и чланова породица борачке популације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана