Стопирана продаја “Новог мермера”

Маријана Миљић
Стопирана продаја “Новог мермера”

Бањалука - Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС поништила је тендер за продају предузећа “Нови мермер” из Шековића на који се пријавила власеничка фирма “Технометал”.

Влада РС је у фебруару ове године дала сагласност на понуду “Технометала”, али је, у међувремену, ту одлуку промијенила.

Из ИРБ-а су у фебруару навели да је дата сагласност на понуду предузећа из Власенице које је за “Нови мермер” понудило 150.000 марака те планирало улагање од 530.000 у року од три године, као и запошљавање 18 радника.

У ИРБ-у, али и Влади, нису дали конкретне одговоре зашто је након тога поништен тендер за продају “Новог мермера”.

- Тендер је припремио и провео ИРБ те се за све одговоре у вези с тим обратите њима - казали су у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС.

Ни у ИРБ-у нису прецизирали зашто је тендер поништен.

- На извјештај о спровођењу тендера ради продаје 1.342.477 акција државног капитала из портфеља Акцијског фонда РС у Акционарском друштву “Нови мермер” Шековићи, укупне номиналне вриједности 1.342.477 марака Влада РС није дала сагласност. Због тога се тендер проглашава неуспјелим - казали су у ИРБ-у.

У предузећу “Нови мермер” нису обавијештени да је тендер за продају проглашен неуспјелим.

- У ИРБ-у су ми само једном казали да је одгођено потписивање уговора. Не знам да је стављен тендер ван снаге. Још нисмо добили никакво званично објашњење - рекао је директор предузећа “Нови мермер” Миленко Челић.

Нагласио је да предузеће тренутно ради и да има осам запослених.

Влада РС је 2008. године купила “Мермер” за 1,08 милиона марака након 12 покушаја стечајне управе да пронађе новог власника. Након тога, назив фабрике промијењен је у “Нови мермер”.

Богата прошлост

Фабрика “Мермер” из Шековића изграђена је 1972. године, а својим производима украсила је многе грађевине широм бивше Југославије, између осталих, новосадски “Спенс”, хотел “Интернационал” у Београду и много зграда на Црногорском приморју. Мермер из Шековића, прије стечаја, стизао је и до Лондона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана