Stočar sa Manjače tvrdi: Zbog bruceloze uginule koze!

ATV
Stočar sa Manjače tvrdi: Zbog bruceloze uginule koze!

Ćutkovićima iz Donjih Kola, mjesečno ugine nekoliko koza, a sve zbog, kako tvrde, bruceloze kojom je stado zaraženo još od prošlogodišnje vakcinacije. Od tada, kažu, ne spavaju mirno.

"Svi strahujemo za zdravlje”, kaže Dragan Ćutković koji je u nedelju u štali zatekao još dvije uginule koze. Veterninarsku inspekciju je očekivao sutradan, ali se nije pojavila. Priča, da je prošli mjesec zakopao nekoliko leševa u šumi, ali se komšije žale i mole ga to to više ne radi. Dragan kaže, da nema drugog izbora.

"Ta dva leša jutros što su odnijeli oni su uginuli sad za vikend, u nedelju. Juče su trebali doći pa sam zato i pripremio leševe tu. I oni juče nisu došli, ne znam ni ja, imali su valjda nekli seminar. Jutros isto nema nikoga, i onda je buraz zvao inspekciju, zvali su ovi ljudi ovamo iz sela inspekciju da se sklone, uklone ti leševi”, priča Dragan Ćutković.

Kozama ne prilazi niko sem Dragana, priča njegova majka Kristina. Veterinarska inspekcija, kaže, prošle godine utvrdila je da se radi o vakcinalnoj brucelozi koja nije prenosna. Ipak, stado posmatra samo iz daljine.

"Dijete ne može, unuče moje izaći vani da prošeta, jer to sad raznose psi i mačke. Čak su mi donijeli i kosti pred kuću i komade mesa. Jutros sam očistila ispred kuće što su donijele mačke”, kaže Kristina Čutković.

Komšija Đuro kaže da strahuje od zaraze. Najgore je, priča, što se i druge životnje mogu zaraziti, pa tako bolest prenijeti i na ljude.

"Psi raznose, lovci hodaju,love. Svašta se tu može desiti, uloviti neko zeca pa napraviti nešto. A znate kakvih lovaca ima, svašta da uzmu. Žao mi je ljudi, najviše mi je žao gazde Dragana”, riječi su komšije Đure Čekića.

Gradska inspekcija Ćutkovićima poručuje da ne šire paniku i da se možda radi o nekom drugom oboljenju. Tvrde da su učinili sve u svojoj nadležnosti, pa tako i ovaj put kad im se Dragan javio.

"Dva leša tih koza je otpremljeno u Veterinarski institut "dr Vaso Butoznan”, gdje će se utvrditi tačan uzrok uginuća. Sama uginuća ne mogu se desiti zbog bruceloze. Bruceloza nije u pitanju, nešto drugo je u pitanju, a to ćemo utvrditi u Veterinarskom institutu”, navodi Goran Mišić, koordinator Veterinarske inspekcije.

Ćutkovići tvrde da su prošle godine kozije mlijeko nosili u Zagreb na analizu i da je tamo utvrđeno da je zaraženo sa dva tipa brucele, od kojih je jedna zarazna i opasna za okruženje. U Veterinarskoj inspekciji Banjaluke, tvrde da su uzorke leševa od jutros, dali u veterinarski institut Vaso Budazan na analizu. Rezultate očekuju do kraja sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana