Сточар са Мањаче тврди: Због бруцелозе угинуле козе!

ATV
Сточар са Мањаче тврди: Због бруцелозе угинуле козе!

Ћутковићима из Доњих Кола, мјесечно угине неколико коза, а све због, како тврде, бруцелозе којом је стадо заражено још од прошлогодишње вакцинације. Од тада, кажу, не спавају мирно.

"Сви страхујемо за здравље”, каже Драган Ћутковић који је у недељу у штали затекао још двије угинуле козе. Ветернинарску инспекцију је очекивао сутрадан, али се није појавила. Прича, да је прошли мјесец закопао неколико лешева у шуми, али се комшије жале и моле га то то више не ради. Драган каже, да нема другог избора.

"Та два леша јутрос што су однијели они су угинули сад за викенд, у недељу. Јуче су требали доћи па сам зато и припремио лешеве ту. И они јуче нису дошли, не знам ни ја, имали су ваљда некли семинар. Јутрос исто нема никога, и онда је бураз звао инспекцију, звали су ови људи овамо из села инспекцију да се склоне, уклоне ти лешеви”, прича Драган Ћутковић.

Козама не прилази нико сем Драгана, прича његова мајка Кристина. Ветеринарска инспекција, каже, прошле године утврдила је да се ради о вакциналној бруцелози која није преносна. Ипак, стадо посматра само из даљине.

"Дијете не може, унуче моје изаћи вани да прошета, јер то сад разносе пси и мачке. Чак су ми донијели и кости пред кућу и комаде меса. Јутрос сам очистила испред куће што су донијеле мачке”, каже Кристина Чутковић.

Комшија Ђуро каже да страхује од заразе. Најгоре је, прича, што се и друге животње могу заразити, па тако болест пренијети и на људе.

"Пси разносе, ловци ходају,лове. Свашта се ту може десити, уловити неко зеца па направити нешто. А знате каквих ловаца има, свашта да узму. Жао ми је људи, највише ми је жао газде Драгана”, ријечи су комшије Ђуре Чекића.

Градска инспекција Ћутковићима поручује да не шире панику и да се можда ради о неком другом обољењу. Тврде да су учинили све у својој надлежности, па тако и овај пут кад им се Драган јавио.

"Два леша тих коза је отпремљено у Ветеринарски институт "др Васо Бутознан”, гдје ће се утврдити тачан узрок угинућа. Сама угинућа не могу се десити због бруцелозе. Бруцелоза није у питању, нешто друго је у питању, а то ћемо утврдити у Ветеринарском институту”, наводи Горан Мишић, координатор Ветеринарске инспекције.

Ћутковићи тврде да су прошле године козије млијеко носили у Загреб на анализу и да је тамо утврђено да је заражено са два типа бруцеле, од којих је једна заразна и опасна за окружење. У Ветеринарској инспекцији Бањалуке, тврде да су узорке лешева од јутрос, дали у ветеринарски институт Васо Будазан на анализу. Резултате очекују до краја седмице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана