Стиже правда за срушене ђачке снове которварошких ученика

Милијана Латиновић
Стиже правда за срушене ђачке снове которварошких ученика

Котор Варош - Родитељима једног одјељења ђака из которварошке Основне школе “Свети Сава”, који су прије шест година уплатили новац за екскурзију на коју њихова дјеца никада нису отишла, данас ће бити исплаћено укупно 15.375 марака.

Школа је, на основу шест правоснажних и извршних судских пресуда, дужна да за пропалу екскурзију родитељима ученика из пет одјељења централне школе и једног у Врбањцима исплати око 78.000 марака основног дуга и камата, као и судске трошкове који износе око 19.000 марака.

У Министарству финансија РС, на чију адресу су још у мају прошле године послата два рјешења о извршењу, потврдили су да је реализација једног у току, док за друго рјешење, како кажу, још нису добили обавјештење суда да је правоснажно.

Адвокат који је заступао родитеље Тихомир Тепић, чије је дијете такође оштећено у овом случају, каже да коначно почиње исплата за 18 родитеља.

Он је истакао да је на прелазни рачун једног одјељења прошлог четвртка уплаћено 15.375 марака, те да су родитељи обавијештени да данас дођу у банку да преузму новац.

- Свако ће добити 760 марака, односно 380 КМ основног дуга и исти износ камате, док се преостали износ односи на судске трошкове - појаснио је Тепић и додао да је јуче потписао доставнице и за преостала четири рјешења о извршењу која су одобрена прошле седмице и која ће бити упућена Министарству финансија на извршење.

Иако су родитељи извојевали правну битку и коначно добијају надокнаду материјалне штете, сузе дјеце и разочарење због пропале екскурзије нико не може да плати.

- Туга наше дјеце и украдене успомене су нешто најтеже и годинама након тога они нису заборавили шта су преживјели. Маштали су о том путовању, спаковали кофере, а онда је неко одлучио да им све то ускрати. То је нешто што нема цијену и надам се да никада ниједно дијете више неће доживјети тако ружно искуство које је оставило горчину у свима нама - рекао је Тепић и додао да му је жао што се општина и школа никада нису одазвале позивима родитеља да овај проблем ријеше мимо судског поступка.

Родитељи стотињак основаца уплатили су 2012. по 380 марака за екскурзију у Будви, за коју је школа ангажовала Туристичку агенцију “Биг нец” из Бањалуке. Међутим, агенција није уплатила аранжмане, иако је од школе узела новац који су прикупили од родитеља, због чега је екскурзија отказана вече прије планираног поласка. Родитељима новац није враћен, због чега су тужили школу и агенцију “Биг нец”.

Плате

Директорица ОШ “Свети Сава” Слађана Шубара рекла је да није обавијештена о овој исплати.

- Не знам из којих средстава је то исплаћено, али плате не би смјеле, ни требало да буду угрожене - рекла је Шубара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана