Stigla voda u Župski Razboj

Dejan Jovičić
Stigla voda u Župski Razboj

Srbac - Mještani Župskog Razboja kod Srpca prvi put će dobiti vodu sa gradske vodovodne mreže nakon što je završena izgradnja distributivnog cjevovoda prema ovom selu u dužini od 2.078 metara.

Na ovaj način stvoreni su uslovi za priključenje više od 60 kuća na vodovodnu mrežu, od čega će njih 24 vodu u svojim domaćinstvima dobiti u idućih dva do tri mjeseca.

Vrijednost radova iznosi 132.000 KM, od čega je Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede (IFAD) obezbijedio 80 odsto sredstava, a opština Srbac 20 odsto. Projekat je kod IFAD-a kandidovan uz posredstvo Jedinice za koordinaciju projekata u poljoprivredi, koja djeluje pri resornom ministarstvu.

Radove izvodi banjalučko preduzeće "Hidrokop" u saradnji sa srbačkim "Vodovodom", čiji su radnici ovih dana krenuli sa priključenjem na mrežu domaćinstava koja su izmirila troškove za vlastito učešće od 1.500 KM po priključku.

- Očekujemo da ugovor potpiše još najmanje 40 domaćinstava, koji se mogu prijaviti narednih dana u resornom odjeljenju opštinske uprave, kako bi ostvarili određene pogodnosti, kao što je plaćanje priključka u tri rate - rekao je direktor srbačkog "Vodovoda" Drago Jovičić.

On je istakao da je predviđen rok za završetak projekta februar iduće godine, ali da će najveći broj njih vodu dobiti već do Božića.

- Ovo je značajan projekat koji otvara mogućnost širenja vodovodne mreže i prema mjesnoj zajednici Ćukali, u kojoj vodu sa gradskog vodovoda koristi 49 domaćinstava, a predviđeno je priključenje još 80 domaćinstava.  Do sada smo izgradili više od 400 kilometara vodovodne mreže širom opštine, a pokrivamo i dobar dio sela Trstenci u opštini Derventa, te jedan broj domaćinstava u susjednim opštinama Prnjavor, Laktaši i Gradiška - istakao je Jovičić.

Mještanin Stojan Ivanović iz Župskog Razboja kaže da je njihovo selo živjelo za dan kada će iz česama da potekne voda sa izvorišta "Vrijeska" u Gornjim Srđevićima, koja je među najkvalitetnijima u regionu. Odatle vodu crpi i distribuira na šire područje BiH i laktaško preduzeće "Akva tim".

- Jedno smo od rijetkih sela koje nije dobijalo vodu sa gradskog vodovoda. Koristili smo vodu iz bunara i snalazili se na druge načine, što je uticalo i na zdravlje. Teško je bilo izmirivati stoku i obavljati poljoprivredne radove, ali sada će sve biti lakše - rekao je Ivanović.

U srbačkom "Vodovodu" planiraju da u narednim godinama riješe i dugoročni problem snabdijevanja vodom ljevčanskog dijela opštine, u kojem pet sela nema adekvatan priključak na gradsku vodovodnu mrežu.

Put u Ilićanima

Projekat snabdijevanja vodom u Župskom Razboju jedan je od dva projekta koje je IFAD odobrio. Prošlog mjeseca u upotrebu je puštena i dionica puta u Ilićanima u dužini od 3.458 metara, čija je rekonstrukcija koštala 252.000 KM. Realizacija ova dva projekta dobila je i podršku odbornika Skupštine opštine Srbac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana