Штићеник Дома међу најбољим бањалучким средњошколцима

nezavisne.com
Штићеник Дома међу најбољим бањалучким средњошколцима

Бањалука - Да одрастање у Дому када имате вољу за учењем и није тешко, доказ је Владимир Подгорац (19), штићеник Дома "Рада Врањешевић", који је проглашен за ученика генерације у Средњошколском центру "Гаудеамус" Бањалука.

Владимир, који девет година борави у Дому за дјецу и омладину без родитељског старања, добио је Светосавску награду града Бањалука. Новчану награду од 200 КМ, књигу те свитак с мапама српских просвјетитеља уручио му је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Владимир каже да сваки успјех захтијева труд и упорност, али да је на почетку било тешко.

"Било је тешко, јер је требало обавезе, од школских па до ваннаставних, распоредити да за све имам времена, али временом сам се навикао на такав темпо и није било проблема", казао је он.

У основној школи му је било мало теже јер је требало да се навикне на нову средину и друштво.

"Све је то био изазов за мене, али срећом имао сам добре људе поред себе, при том мислим на запослене у Дому", истиче Владимир.

Додаје да су му помогли да преброди све проблеме које је имао приликом прилагођавања новој средини.

"Током досадашњег школовања учествовао сам на такмичењима, и на спортским и на школским. Шест година тренирам фудбал и тренутно сам у ФК БСК", прича Владимир.

Говори енглески и италијански језик, а сада учи и њемачки

Каже да говори енглески и италијански језик, а сада учи и њемачки, јер жели што више језика да научи за факултет, али и за посао.

"Желим уписати криминалистику јер ми добро иду стручни предмети, а осим тога одувијек сам хтио да будем физиотерапеут па ћу полагати разлику предмета и покушати да спојим то с  факултетом", прича Владимир.

Ненад Талић, замјеник директора Дома, каже да је Владимира, који има још два брата и сестру, због социјалних проблема у породици општина Прњавор смјестила у Дом када је имао 10 година. Додао је да се од доласка 2009. године Владимир одмах укључио у спортске активности.

"Он се одлучио за 'Гаудеамус', гдје је тренутно завршна година смјера пословно-правни техничар, и не плаћа школовање јер Дом има сарадњу са свим средњошколским установама, али и са факултетима", истиче Талић.

Оно што је битно, наглашава Талић, је то да Владимир има жељу да настави школовање, а да су они из Дома већ ступили у контакт с факултетом, који ће му вјероватно изаћи у сусрет.

"Велику улогу у свему томе има и Центар за социјални рад из Прњавора, који треба и даље да да подршку да би он остао у Дому или уопште у Бањалуци. Ако би неко желио да га стипендира у даљем школовању били бисмо му захвални", казао је Талић и истакао да се Владимир труди да буде успјешан у свему.

Овај успјех је још већи јер је одрастао у Дому, и то је специфично. За разлику од друге дјеце, која имају своје собе, Владимир је морао бити у групи с неколико вршњака и све проблеме које су његови другари у соби пролазили и он је заједно с њима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана