Штедљиве свјетиљке у ужим зонама Требиња умјесто застарјеле расвјете

Р. Ми.
Штедљиве свјетиљке у ужим зонама Требиња умјесто застарјеле расвјете

Требиње - Комплетна јавна расвјета у ужим градским зонама Требиња ускоро ће бити покривена расвјетним тијелима штедне ЛЕД технологије.

Градска управа покренула је процедуре јавне набавке 969 ЛЕД свјетиљки, којима ће бити замијењена застарјела и енергетски неефикасна расвјетна тијела.

Начелник Одјељења за инспекцијске и послове комуналне полиције Требиња Бојан Чворо каже да је вриједност набавке 390.000 КМ са ПДВ-ом, а новац ће бити издвојен из буџета града.

Очекује се да ће замјена почети на прољеће наредне године.

- Основни разлог да кренемо у овај пројекат су веома велике уштеде електричне енергије које са расвјетом ЛЕД технологије могу достићи и до 80 одсто. Други разлог је што ће ЛЕД технологијом квалитетнијих свјетлосних карактеристика градске улице бити боље освијетљене него што је то био случај до сада - каже Чворо.

Он подсјећа да је Средњорочним планом капиталних инвестиција планирано и да се у наредних пет година у градском буџету планирају средства за реконструкцију јавне расвјете како би сва расвјетна тијела у градском, приградском и сеоском подручју Требиња била замијењена штедним ЛЕД свјетљикама.

Трошкови за утрошену електричну енергију и одржавање јавне расвјете годишње из градске касе однесу око 700.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана