Старјешина которварошког Ватрогасног друштва проневјерио 20.000 марака

Маријана Миљић
Старјешина которварошког Ватрогасног друштва проневјерио 20.000 марака

Котор Варош - Полицијска станица Котор Варош поднијела је извјештај Окружном тужилаштву у Бањалуци против старјешине которварошког Ватрогасног друштва Недељка Сакана због сумње да је злоупотребом службеног положаја и фалсификовањем исправа причинио штету од 20.000 КМ.

- Осумњичени је током 2015, 2016. и ове године, обављајући дужност одговорног лица у правном лицу из Котор Вароша, незаконито, коришћењем свог положаја или овлашћења, приликом набављања горива, сервисирања возила, адаптације просторија за одмор радника и продаје имовине правног лица причинио штету правном лицу у износу од 20.000 КМ - саопштила је Полицијска управа Бањалука, наводећи иницијале осумњиченог.

У полицији су истакли да њихови службеници настављају да утврђују да ли се Сакан може довести у везу и са другим кривичним дјелима којима је причињена штета Ватрогасном друштву и да ће прикупљене информације бити достављене надлежном тужилаштву.

Сакан је устврдио да су подаци у извјештају полиције измишљени.

- На тужилаштву је да оцијени да ли је то тачно или није. Надам се да ће истина изаћи на видјело. Нисам потписао ни извјештај полиције, док тужилаштво не донесе одлуку јер је то све смишљено против мене. То је некоректно - казао је Сакан.

Истрага против Сакана отворена је недавно на основу пријаве коју је против њега поднијела група радника Ватрогасног друштва. У пријави је наведено да је Сакан нанио велику штету Ватрогасном друштву и незаконито стекао велику имовинску корист. Радници су га, између осталог, пријавили да је незаконито продао ватрогасни камион, да поправља своја возила и набавља намјештај за кућу на рачун Ватрогасног друштва и да у резервоаре ватрогасних возила точи мале количине горива, док себе и своје пријатеље части већим количинама горива. Радници су навели и да је Сакан починио злоупотребе приликом јавних набавки и располагања опремом друштва.

- Дежурану, која је била неусловна за рад, санирали су радници Ватрогасног друштва без икакве накнаде, а Сакан је укњижио фактуру за те радове како би себи прибавио материјалну корист. За вријеме његовог мандата отуђена је опрема из складишта, а од када је дошао на чело Ватрогасног друштва, није урађен попис опреме и средстава - истакнуто је у пријави.

Сакана су оптужили и да уз плате не уплаћује порезе и доприносе, због чега радници немају здравствену заштиту, те да је неке раднике запошљавао на основу лажних диплома, док је себи одредио плату коју имају начелници одјељења у општинској управи.

- Задовољни смо што се клупко почело одмотавати и вјерујемо да ће полиција у наставку истраге доћи и до много веће цифре о штети коју је Сакан причинио Ватрогасном друштву. Сви наши наводи у пријави су истинити, јер Сакан краде и уништава Ватрогасно друштво - казао је један од радника који су поднијели пријаву против старјешине Радојко Кеверовић.

Откази

Недељко Сакан подијелио је отказе тројици професионалних ватрогасаца који су поднијели пријаву полицији против њега након што нису пристали да их пребаци у димњачаре јер за тај посао нису квалификовани. Отказе су добили Петко Божичковић, Радојко Кеверовић и Љубо Поповић.

- Ми имамо од комисије потврду да смо на боловању до 21. септембра. Не знам шта ће бити послије тога. Сакан нам је подијелио отказе, али их ми нисмо потписали - казао је Кеверовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана