Starački dani i bolest u rogatičkog Doma za starija lica Sunce lakši uz društvo

S. M.
Starački dani i bolest u rogatičkog Doma za starija lica Sunce lakši uz društvo

Rogatica - Da se starački dani i bolest lakše podnose u društvu, dokaz su i štićenice Doma za starija lica "Sunce", koje je sudbina spojila u ovoj ustanovi.

Dušanka Jagodić, rođena 1920. u goraždanskom selu Brekovi, najveći dio života provela je u Dragočavi kod Foče. Dane sada krati sa 91-godišnjom Anom Vasković, koja je većinu teškog života provela u Drecelju kod Kladnja, kao i 55-godišnjom Sokočankom Janjom Malović, koju je bolest prikovala za invalidska kolica. Zadovoljne su pažnjom osoblja, medicinskom njegom i društvom u domu.

Baka Dušanka je sa suprugom Lukom, koji je umro 1989. godine, stekla sina i kćerku. Nikad nije ozbiljnije bolovala i zato, kad je došla u Dom, nije imala zdravstveni karton. Zdravlje joj je još dosta dobro, a malo su je "izdale" noge i sluh, pa joj, kako rekoše u Domu, treba "prevodilac" da čuje.

Slične je sudbine i baka Ana, koja je iz Kladnja izbjegla 1992. i sa suprugom Jovom se skrasila u Han Pijesku. Rodila je, priča ona, tri sina i dvije kćerke, a već pet godina je udovica. I ona je u ovu ustanovu došla bez zdravstvenog kartona.

Prije više od pola godine stanarka Doma postala je i Janja.

- Razboljela sam se 2000. godine. Ljekari su me godinama pogrešno liječili od diskus hernije, a ja sam zapravo oboljela od multiple skleroze. Stoodstotni sam invalid, pa mi tuđa usluga treba 24 sata i nađoh je ovdje u Domu - priča Janja. Zahvaljujući odnosu osoblja i ostalim štićenicima, ova inženjerka poljoprivrede kaže da je sada druga osoba.

- Čvrsto sam odlučila da se borim za život. Cilj mi je da ustanem na noge i prohodam - kaže Janja, nekada aktivna odbojkašica sarajevskog "Želje", kojoj je pobjeda u krvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana