Стара црква у Српској вароши код Дервенте срушена експлозивом, а љубављу обновљена

Срна
Стара црква у Српској вароши код Дервенте срушена експлозивом, а љубављу обновљена

Дервента - У Дервенти у Српској вароши у току је обнова Старе цркве, саграђене и освештане 1885. године, а 4. јуна на Спасовдан 1992. у раним јутарњим часовима срушене минирањем за вријеме окупације ХВО-а и такозване Армије БиХ.

Свештеник Илија Јовић истиче да ће црква бити мања, али исте спољашности као стара.

“Почели смо у децембру 2017. године израдом идејног рјешења не само цркве, већ комплекса у цјелини. Затражили смо благосолов од Његовог преосвештенства владике Фотија и већ 11. јануара прошле године добили писмени благослов да нашу идеју спроведемо у дјело”, наводи Јовић за Срну.

Прикупљена су сва потребна одобрења од локалних и републичких институција, па је почетком априла услиједило чишћење темеља и конзервирање према инструкцијама Завода за природно и културно насљеђе Републике Српске.

“Ранија црква је имала димензије 24 пута 12,5 метара, а дебљина зидова била је 1,6 метара. Звоник је преживио рушење и већ је обновљен, а крст је постављен за вријеме освештања темеља 22. јула 2018. године”, напомиње Јовић.

Српска православна црква одлучила је да нови храм буде посвећен Благовијестима, које се празнују 7. априла, док је црква раније била посвећена Успењу Пресвете Богородице.

Предсједник Одбора за обнову Старе цркве Драго Наградић наглашава да су у току завршни радови на покривању, након чега ће услиједити унутрашње и вањско уређење храма.

“Стара црква је била симбол православља у Дервенти. Долазио сам као дијете и у сјећању је остала лијепа успомена на њено постојање. На иницијативу вјерника, посебно дијела Српске вароши, дошли смо на идеју да црква буде обновљена”, каже Наградић.

Осим обнове цркве, у оквиру комплекса, биће саграђен и светосавски дом, те мртвачница са просторијом за прислуживање свијећа.

“Осим донација и учешћа вјерника, помоћ у изградњи пружило је Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске, те Министарство цивилних послова БиХ са по 10.000 КМ. Вјерујемо да ће помоћи бити још јер предстоји много радова”, наводи Наградић.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије освештао је темеље и крст Старе цркве 22. јула прошле године.

За кума темеља изабран је Драго Наградић, који је и предсједник Грађевинског одбора за изградњу храма. Градња темеља почела је 30. маја и завршена је за мање од мјесец дана.

Мјештанин Сретко Николић радује се због градње Старе цркве.

“Цркву су порушили они који су мислили да нас истјерају заувијек са ових простора. То је био наставак прогона 1941-1945. године. Поново су ударили на богомољу”, присјећа се Николић.

Током 1850/1851. године тадашњи парох дервентски почео је градњу дервентске цркве са трговцима Ђорђем Костићем, Ристом Костићем и Симом Карамитровићем, те осталим парохијанима.

Зидање богомоље трајало је четири до пет година, па је 1855. године на празник Успења Пресвете Богородице, којем је и била посвећена, црква освештана.

Градњу су ометале турске власти, па је од Цариграда тражена дозвола и заштита.

Од 1851. године, када су освештани темељи храма, датира и Великогоспојински вашар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана