Становима подстичу наталитет у Требињу

nezavisne.com
Становима подстичу наталитет у Требињу

Требиње - У Требињу је, на локалитету Засад поље, почела градња стамбене зграде за младе брачне парове из овога града, чију градњу субвенционише Градска управа, а вриједност пројекта је 2,8 милиона марака.

Извођачи радова, грађевинска фирма “Cota construction” д.о.о. Требиње, најављују да ће зграда, лоцирана, према договору, у првој зони градског грађевинског земљишта, у близини будуће Палате правде и Полицијске управе Требиње, према пројекту, бити  стамбено-пословног карактера, са приземљем и пет спратова.

Цијена квадрата је, према ранијем договору с представницима Градске управе Требиње, 1.250 марака са ПДВ-ом, што је готово дупло ниже од цијена квадрата у новоградњи која се креће и до 2.000 марака, па чак и више од тог износа.

“Наша је жеља била да, у склопу мјера којим Градска управа стимулише пронаталитетну политику, помогнемо младим брачним паровима да заснују и прошире породицу, јер смо свјесни да је породица основ напретка сваке локалне заједнице”, каже Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

Он додаје да је рок довршетка изградње стамбене зграде двије године, те да је већ заокружен цјелокупан процес изградње, у смислу одабира банке која ће кредитирати брачне парове одабране транспарентном ранг-листом, гдје су на јавном позиву услови били да подносилац захтјева нема више од 38 година и да немају примања виша од 1.200 марака.

Према пројекту, на приземној етажи планирани су претежно пословни простори, док су у једном дијелу приземља оставе, а на осталих пет спратова је планирано становање.

Градска управа, према тврдњама градоначелника Ћурића, у овој години планира увећати и материјална давања у сврху пронаталитетне политике, па је за брачне парове гдје је један од супружника старији од 38 година, планирано издвојити око 100.000 марака, а ако таквих парова буде и више, Ћурић тврди да новца неће недостајати.

Такође су у буџету планирана средства за субвенционисање 142 ученика са руралних подручја, која примају од 50 до 125 марака мјесечно, зависно од материјалног статуса, а мјесечна примања из локалне касе имају и дјеца без једног или оба родитеља.

Свако новорођено дијете у Требињу од локалне заједнице прими од 150 до 2.400 марака, зависно од социјалног статуса, с тим што се води рачуна и о становању и о школовању и о обезбјеђивању примања сваке требињске породице, што је у посљедњих неколико година, како каже Ћурић,  у Требињу и буџетска и законска обавеза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана