Stanove dobilo 50 porodica

Snežana Tasić
Stanove dobilo 50 porodica

Prijedor - Pedeset porodica izbjeglih i raseljenih lica u Prijedoru dobilo je u petak ključeve stanova u zgradi izgrađenoj u okviru projekta Regionalnog stambenog programa u BiH, vrijednog 2,5 miliona KM.

Ministar za izbjegla i raseljena lica RS Davor Čordaš izjavio je da je riječ o prvoj zgradi koja je završena iz Regionalnog stambenog programa od 284, koliko će ukupno biti izgrađeno u Republici Srpskoj.

- Zgrade za ove namjene grade se u devet opština i gradova u Srpskoj, a možemo najaviti da će u Prijedoru uskoro početi izgradnja još jedne zgrade sa 32 stana - izjavio je Čordaš.

On je dodao da se novom zgradom u Prijedoru zbrinjava dio korisnika alternativnog smještaja i socijalno najugroženije kategorije, kao i jedan dio izbjeglica iz Hrvatske.

Ministarka za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je istakla da je radosna jer ovaj projekat donosi trajna rješenja za porodice koje su više od 20 godina u trajnom raseljenju.

- Veoma je bitno da će porodice koje će biti smještene u ovu zgradu biti tretirane po modelu socijalnog stanovanja, što znači da će lokalne vlasti pomoći u daljem održivom povratku - kazala je Borovac.

Šef Odjeljenja za društveni razvoj i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u  BiH Đan Luka Vanini je istakao da je ovo dio projekta u koji je Evropska unija kao najveći donator uložila 49 miliona  evra, a koji se odnosi na raseljena lica koja su morala da napuste svoje domove.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković zahvalio je Evropskoj uniji i svim zemljama donatorima koji pomažu lokalnoj zajednici u rješavanju stambenog pitanja izbjeglica i raseljenih lica.

Šipovo

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović uručio je u petak u Šipovu ključeve četiri stana porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, ukupne vrijednosti 173.500 KM.

Savanović je rekao da je za te stanove opština izdvojila 35.000 KM. On je napomenuo da je riječ o realizaciji programa koji je donesen 2008. godine s ciljem da bude riješeno stambeno pitanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana