Stalne pljačke kuća prst u oko povratnicima

nezavisne.com
Stalne pljačke kuća prst u oko povratnicima

Doboj - Povratak mještana Vozuće na predratna ognjišta je na nivou statističke greške, a stalni ataci na imovinu onih koji žive u tom selu u zavidovićkoj opštini onemogućavaju da se brojke poprave.

Rečeno je to u Zavičajnom udruženju Zavidovićana koje će sutra u Doboju organizovati akademiju povodom 23 godine od egzodusa Srba iz Vozuće i sela u dolini rijeke Krivaje. Do proljeća 1992. godine u Zavidovićima živjelo je 11.680 Srba, a sada na prostoru te opštine u FBiH boravi oko 450 predratnih stanovnika.

Stalne pljačke kuća, kažu, jedan je od gorućih problema sa kojim se susreću. 

“Ponovo su obijene dvije kuće. Opšte je poznato ko obija te kuće i šta se želi poručiti tim obijanjem kuća povratnicima. Ako jednom povratniku već četvrti, peti, šesti put se obija kuća, mislim nema smisla. Šta vi više da očekujete? Ne znate šta da ostavite, ne možete ništa ni ostaviti. Kada dođete, ono sve isprevrtano”, priča Zoran Blagojević, predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana.

Obren Petrović, gradonačelnik Doboja, spreman je da pomogne Vozućanima koji su se vratili u svoje domove jer smatra da su najgore prošli u jesen 1995. godine kada su se iz okruženja izvlačili ka Doboju.

“Zajednički sa Vladom RS treba da pomognemo ljudima koji su ugroženi. Sigurno je da ćemo mi napraviti nekakav spisak socijalno ugroženih, pozvati te ljude, vidjeti u kakvom su stanju”, kazao je Petrović.

Za početak dobojski gradonačelnik je sa 5.000 evra pomogao porodici Pere Lukića, nekadašnjeg komandanta udarnog bataljona na vozućkom ratištu, koji je nakon teške bolesti umro u Podgorici.

“Bio je aktivno vojno lice, mogao je kao i ostala aktivna vojna lica da napusti ratište, da ode u Vojsku Jugoslavije. Međutim, on je ostao da brani srpski narod na prostoru Vozuće, da brani Vozuću i da brani RS”, kaže Zoran Blagojević, te podsjeća da se Lukić u jesen 1995. uspio izvući iz okruženja, ali je ranjen.

“On je volio Bosnu, Vozuću, Doboj, volio je ovaj narod, dao sve od sebe da ga spasi, ali sebe nije mogao spasiti”, kazala je Karanfilka Lukić, supruga Pere Lukića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana