Српска у малом ниче на обалама Укрине

Милијана Латиновић
Српска у малом ниче на обалама Укрине

Дервента - Изградња парка “9. јануар” у Дервенти, јединственог на овом подручју, почеће са првим сунчаним данима и имаће обрисе Републике Српске. Градови и општине који буду жељели моћи ће да у њему засаде дрво и тако учврсте темеље пријатељства.

Први човјек Дервенте Милорад Симић потврдио је за “Глас Српске” да су припремни радови на локацији гдје се некада налазила Основна школа “Здравко Челар” завршени.

- Очишћен је простор, изабран извођач и само чекамо да киша престане да би радови могли почети. Пројектанти су осмислили да парк, гледано из птичје перспективе, има обрисе граница и територије Републике Српске, и мислим да таквог нема нигдје - истакао је Симић и додао да ће парк градити дервентско предузеће “Геокоп”.

У склопу парка биће изграђени шеталиште, љетна позорница за културне манифестације, теретана на отвореном и игралиште за дјецу.

- Чим радови званично почну понудићемо нашим комшијама, општинама и градовима да у нашем парку симболично засаде стабло, да то дрво његујемо и залијевамо нашим пријатељством. Ништа не треба да инвестирају, само да пруже руку пријатељства и да дођу - рекао је Симић и додао да су челници Бањалуке, Требиња, Бијељине и Приједора већ изразили жељу да на тај начин учврсте пријатељске везе са Дервентом.

Додао је да ће архитекте изабрати биљке које могу да успијевају на том подручју, али да би он симболично свакој локалној заједници додијелио чувену најстарију биљку на свијету.

- Тешко је изабрати одређену биљку, а ја бих свима дао гинко билобу, специфичну биљку која је изнад свега и љековита - истакао је Симић и позвао пријатеље челнике локалних заједница широм Српске да дођу и заједно изграде свој кутак у граду на обалама Укрине.

Уговор о изградњи парка “9. јануар” у Дервенти почетком априла потписали су Симић и представник групе извођача радова окупљених око фирме “Геокоп” Саво Ружојчић.

Тај пројекат финансираће Влада Републике Српске и општина Дервента у износима од 350.000, односно 115.000 марака. Планирано је да изградња парка траје 150 дана од дана увођења у посао. Новоизграђени парк ће у наредним фазама пјешачким мостом преко Укрине бити повезан са Градским парком.

 “Италијански” граб

Милорад Симић је испричао да се Дервента братимила прије десет година с италијанским градићем Пинероло.

- У знак пријатељства тамо сам засадио један граб и кад год сам у прилици да одем у Италију прво обиђем тај наш граб да видим колико је израстао - казао је Симић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана