Srpska će uvijek biti dom za djecu sa Kosova

Dragana Keleč
Srpska će uvijek biti dom za djecu sa Kosova

Banjaluka - Predsjednik RS Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović ugostili su u petak 100 mališana sa Kosova i Metohije, kojima je poručeno da je Srpska uvijek njihov dom i da su dobrodošli ne samo u porodice, već i u institucije RS.

Prijem je organizovan u Banjaluci u zgradi Vlade RS, gdje su se dječaci i djevojčice, koji su u sedmodnevnoj posjeti RS veselo družili i slikali. Kažu da im je ovo najljepši školski raspust, koji su imali do sada.

- Upoznao sam nove drugare, išao na bazen, vozio bicikl, posjetio planinu Kozaru, ma odlično. Odlično sam se proveo - kazao je četrnaestogodišnji Saša Đuragović iz mjesta Štrpci. Upoznavanje novih drugara najznačajnije je i za Teodoru Đorđević iz Prizrena.

- Prvi put sam u Srpskoj, ali nadam se da ću ponovo doći i da će ova prijateljstva koja sam sada stekla zauvijek trajati - kazala je Teodora, koja kaže da je pomalo tužna, jer se mora rastati od novih drugara i vratiti kući.

Dodik je istakao da je zadovoljan što su djeca sa Kosmeta i ove godine u Srpskoj, jer RS pažljivo posmatra sve što se tamo dešava. I Cvijanovićeva je istakla da je zadovoljstvo ugostiti djecu sa Kosmeta.

- Iako ste vi mali, a mi mnogo veći, moramo da razumijemo vrijednosti koje zajednički njegujemo. Posebno me raduju vaši komentari da ste došavši u Srpsku mogli osjetiti punu slobodu i znajte da je RS uvijek vaš dom - poručila je Cvijanovićeva mališanima i dodala da su uvijek dobrodošli ne samo u porodice, nego i u institucije RS.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je svim Srbima sa Kosmeta da je Srpska njihova kuća jednako kao i Srbija i da obje republike imaju podjednaku odgovornost za podršku srpskom narodu na KiM.

Predsjednik banjalučkog odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije Milorad Arlov je rekao da je izuzetno srećan što su po četvrti put djeca sa Kosmeta boravila u RS.

- Doputovalo je oko 300 mališana, koje su ugostile porodice širom RS. Oko 90 odsto te djece nikad nije napuštalo svoje domove - poručio je Arlov.

Sporazum

Milorad Dodik je naglasio da je Sporazum o stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu važan nacionalni dokument, jer se formiranjem tog tijela postavlja ozbiljan temelj za afirmaciju srpskih nacionalnih interesa i vrijednosti prava, prije svega na raspolaganje resursima na tom prostoru i na usmjeravanje života u skladu sa potrebama te zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana