Српчанка најбоља у дебати и фармацији

Дејан Јовичић
Српчанка најбоља у дебати и фармацији

Србац - Након што је проглашена за најбољег ученика у србачком средњошколском центру, Милица Латинчић добила је и златну значку за студента генерације на студијама фармације на Медицинском факултету у Бањалуци са просјеком 9,67.

Награда јој је уручена на недавно одржаној свечаној академији поводом прославе 40. годишњице постојања Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци.

Да је ријеч о изузетно успјешном и надареном студенту потврдила је још на пријемном испиту за Фармацију гдје је једина освојила максималних 100 бодова од 97 ученика из цијеле Републике Српске који су изашли на испит.

- Шта год да радите у животу треба да имате циљ. Током школовања сам предано радила како бих га остварила, а награда коју сам добила за мене представља потврду да се снови и те како могу остварити. Треба само вјеровати у себе и дати максимум, а резултати ће доћи - сматра Милица.

Још у основној школи остварила је прве запажене успјехе када је тријумфовала на републичком такмичењу из српског језика, а у средњој школи је учествовала на регионалном такмичењу из математике.

Била је успјешан члан Дебатног клуба “Гимс” из Српца са којим је однијела побједу на дебатном првенству БиХ, а један од њихових радова је био запажен и од стране америчке Фондације Бицкел&Брењер која дјелује при Њујоршком универзитету.

- Са својим пријатељицама из дебатног клуба Невеном Кошчицом, Хеленом Брканлић и Драганом Вучић кандидовала сам се на њихов конкурс о тему “Адаптација би требало да буде најхитнији одговор на климатске промјене”. Током истраживања морали смо дати одговор на климатске промјене, а рад је урађен на енглеском језику. Добили смо сертификат за квалитетно урађен рад што нам је била велика сатисфакција - рекла је Милица.

Како би помогла младима из Српца да на сличан начин остваре своје идеје, неколико година је била члан кредитног одбора Омладинске банке Србац и тако бирала најбоље пројекте које је кандидовала србачка омладина. Своју будућност за сада види на овим просторима и планира да оде корак даље и настави студије како би се усавршавала у области фармације.

- Један од мојих дугорочних планова је да упишем докторске студије и стечено знање примијеним у нашој земљи. Ако се укаже квалитетна прилика за одлазак у иностранство не искључујем ни ту опцију, али за сада о томе не размишљам - каже Милица која је била и дугогодишњи стипендиста ресорног министарства.

Сестра Мирјана

Миличина сестра Мирјана Латинчић такође је успјешан студент Биолошког факултета у Београду на смјеру молекуларна биологија са физиологијом и има просјек 9,68. Мирјана је такође била један од најбољих ученика у својој генерацији у Српцу, а била је и члан Савјета ученика и Клуба младих Црвеног крста из Српца гдје је добијала признања за једног од најбољих активиста.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана