Српчанин Бранко Граховац бриљира у фудбалу и хуманости у РС и Румунији

Дејан Јовичић
Српчанин Бранко Граховац бриљира у фудбалу и хуманости у РС и Румунији

Србац - Голман румунског прволигаша Јашија Српчанин Бранко Граховац, поред успјешне фудбалске каријере, познат је и по свом хуманитарном раду, а један је од редовних давалаца крви.

Ових дана одазвао се апелу да дарује крв за болесног румунског дјечака коме је хитно била потребна АБ крвна група за наставак лијечења.

- Када сам чуо да дјечаку хитно треба крв, нисам се двоумио да помогнем. Из истих разлога дарујем крв и у родном крају, а исто бих урадио на било којем другом мјесту - рекао је Граховац.

Секретар Црвеног крста Србац Љиљана Јовичић каже да Граховац редовно учествује у активностима ове организације.

- Бранко је често даровао крв у Српцу када се његове паузе у првенству подударе са нашим акцијама - рекла је Јовичићева.

Она додаје да им је Граховац био на услузи током поплава 2014. године, када је дошао из Румуније како би помагао угроженима из србачке и сусједних општина.

- Уступио је своје возило и заједно са нама разносио хуманитарну помоћ, а био је и члан екипе из Српца која је седам дана учествовала у чишћењу поплављеног Добоја. Нека његов примјер буде мотивација младима да се на сличан начин укључе у пружање помоћи, јер нема ништа љепше од чињења добрих дјела - рекла је Јовичићева.

Ово нису једина хумана дјела која је Граховац чинио у протеклом периоду, јер је у неколико наврата слао новчану помоћ обољелима и сиромашнима из Српца.

Граховац је један од ријетких фудбалера из РС који је осјетио сласт играња у најелитнијем фудбалском такмичењу, Лиги шампиона, као члан Оцелула у којем је проглашен за најбољег голмана у историји клуба.

Поред овог признања, лани је постао први страни голман у историји румунског фудбала са највећим бројем одиграних утакмица у њиховом шампионату. Граховац је добио признања и у родном крају, па је тако 2012. награђен за афирмацију Српца и Српске у свијету.

Бранко Граховац је познат као велики патриота који се труди да промовише РС, а разлози за то су већином емотивне природе, јер је његов отац, мајор Драган Граховац, погинуо у Одбрамбено-отаџбинском рату. Често истиче да му је неостварена жеља да стане међу стативе фудбалске репрезентације РС.

- То би ми много значило у моралном погледу, јер сам у професионалном смислу већ остварен. Волио бих да имамо нашу селекцију која би редовно играла макар ревијалне утакмице, јер заиста свим срцем волим Републику Српску - каже Граховац.

Дочек на тргу у Српцу

За Бранка Граховца је прије шест година приређен дочек на градском тргу у Српцу након што је његов тадашњи клуб Оцелул први пут освојио титулу првака Румуније и ушао у Лигу шампиона.

Око хиљаду људи дошло је да му честита на успјеху, а међу њима је највише било младих србачких фудбалера. Тада је дошао да га поздрави и Марин Олић, рођени брат хрватског фудбалера Ивице Олића, који му је у Ивичино име уручио дрес Бајерна из Минхена за кога је Олић тада играо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана