Srednjoškolci izabrali Grčku i Španiju

Milijana Latinović
Srednjoškolci izabrali Grčku i Španiju

Banjaluka - Većina srednjoškolaca u Srpskoj izabrala je da matursku ekskurziju provede u Grčkoj i Španiji, a cijene ovogodišnjih aranžmana kreću se od 300 do 800 KM.

Banjalučki gimnazijalci su od tri ponuđene destinacije, putem ankete izabrali Grčku.

- Učenici će obići Solun, Atinu, Leptokariju, a ići će i na izlet do zaliva Atos, do manastira Svete Petke i Meteora - kazala je profesor geografije i ovogodišnji vođa puta Živka Kukrić.

Naglasila je da je cijena ekskurzije, koja podrazumijeva prevoz i smještaj na bazi šest polupansiona, sa svim izletima 799 KM.

- Plaćanje je u pet jednakih rata, s tim što se prve četiri plaćaju do polaska, a peta po povratku - kazala je Kukrićeva.

Više od 100 učenika Poljoprivredne škole u Banjaluci, za odlazak na matursku ekskurziju polovinom maja, izabrali su Grčku, oblast Halkidiki.

- Cijena, u koju su uključen prevoz i smještaj na bazi pet polupansiona, putno i zdravstveno osiguranje, iznosi 557 KM, a plaćanje je u ratama - rekli su u Poljoprivrednoj školi.

Bijeljinski gimnazijalci su za matursku ekskurziju izabrali putovanje u Italiju, Francusku i Španiju, kao i njihove kolege iz Trebinja.

Što se tiče srednjoškolaca u prijedorskim školama, oni će u ovoj sedmici izabrati jednu od tri ponuđene destinacije.

Prema mišljenju roditelja, cijene ekskurzije su visoke i za mnoge nepristupačne.

- Cijena od 500 KM je nečija mjesečna plata, a za dijete koje ide na ekskurziju potrebno je mnogo više novca - za garderobu, sredstva za higijenu, za džeparac - kazala je majka jedne srednjoškolke.

U turističkoj agencije "Sol Azur" ističu da nastoje da usklade ponude i cijene sa ‘eljama učenika.

Najjeftinije i najskuplje

- Među najjeftinijim destinacijama su Venecija i San Marino, zatim Prag i Beč, sa cijenom od oko 300 KM, dok je za Španiju kao najdalju destinaciju sa opcijom krstarenja potrebno od 600 KM pa nadalje - rekli su u agenciji "Sol Azur", dodajući da je iz godine u godinu interesovanje učenika veliko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana