Srednjoškolci iz Doboja na Glasovoj smotru pisane riječi

Cvija Mrkonjić
Srednjoškolci iz Doboja na Glasovoj smotru pisane riječi

Banjaluka - Žamor i radoznalost razdraganih školaraca preplitali su se dok su obilazili štandove i tražili omiljene naslove na "Glasovom" sajmu knjige u Banjaluci.

Učenici Saobraćajne i elektro škole iz Doboja u petak su zaplovili u magiju knjige. Obilazak sajma omogućen je, u sklopu akcije "Glasa Srpske", đacima nekoliko škola iz područja koja su bila pogođena velikim majskim poplavama

- Vrlo je značajno da učenici svih uzrasta posjećuju sajmove knjiga. Oni čitaju knjige predviđene lektirom, ali neobaveznu literaturu manje i ovo je prilika da se više posvete i njoj - rekla je profesor srpskog jezika i književnosti Biljana Janković.

Zahvalila je "Glasu" za ovaj gest i istakla da su 35 učenika i šest nastavnika koji su posjetili sajam veoma iznenađeni i počastvovani pozivom.

Nebojša Pilipović, kao veliki zaljubljenik u pisanu riječ, obradovao se dolasku na sajam.

- Ovo je prilika da pronađem neke naslove koje odavno želim da pročitam - kazao je Pilipović.

Njegova vršnjakinja Maja Stanković kaže da trenutno čita roman "Čuda su moguća" Barbare Sater, a jedna od omiljenih knjiga su joj "Koreni" Dobrice Ćosića.

- Srećna sam zbog dolaska na sajam jer obožavam knjige. Došla sam u potragu za knjigom "Krive su zvijezde" autora Džona Grina - rekla je Maja.

Đaci ističu da vole da čitaju i klasike Ive Andrića i Branka Ćopića, a kao jednu od najdražih lektira izdvajaju "Toma Sojera" autora Marka Tvena.

- Najviše mi se dopadaju avanturistički romani. Snažan utisak na mene je ostavilo djelo "Srce od tinte" Kornelije Funke. Na sajmu sam planirao da kupim sedmi dio "Harija Potera" autora J. K. Rouling - rekao je Igor Mitrović.

Posjeta Banjaluci iskorišćena je i za obilazak "Banjalučke pivare" gdje su se upoznali sa procesom proizvodnje i uživali u jelima u restoranu te firme. Akciju "Glasa Srpske" podržala su i preduzeća "Šume RS", "Hidroelektrane na Vrbasu" i kompanija "Bobar".

Škole

Prva dva dana gosti "Glasovog" sajma bili su đaci srednje škole "Nikola Tesla" iz Šamca i Srednjoškolskog centra "Vuk Karadžić" iz Lopara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana