Сребреничани и без меснице и без пекаре

РТРС
Сребреничани и без меснице и без пекаре

Сребреница - Ни милионска донаторска средства, ни максимални напори међународне дипломатије у БиХ, нису много помогли грађанима Сребренице, бар не онима који у њој заиста и живе.

А њих је, према тврдњама надлежних, највише 7.000, од 15.000 становника колико је званичним пописом утврђено. О томе сведоче и сами грађани Сребренице, али и сива привредна слика коју биљежимо ових дана.

Занатске и трговинске радње у Сребреници се затварају, а мјештани се углавном снабдијевају у већим сусједним градовима.
Грађани кажу да путују у Сарајево, Тузлу и друге градове, јер у Сребреници нема избора, а ни продавница.

Ако то што вам треба не нађете у једином тржном центру у Сребреници, немате алтернативу. Занатлијама, трговцима, угоститељима... посао у овом граду се не исплати. Анкетирани грађани кажу да овдје нема ко ни да потроши, јер је у Сребреници све мање становника.

Да је према подацима посљедњег пописа становништа у БиХ по којем је у Сребреници 15.000 становника, слика овог града била би сасвим другачија. Овдје, кажу у локалној управи, живи шест до седам хиљада људи. Да би задржали грађане, у буџету од око седам милиона марака планирају се средства за запошљавање и помоћ малим и средњим предузећима, пољопривредним газдинставима, те преговора са страним предузећима.

Цвијетин Максимовић, начелник Одјељења за привреду и развој, каже да су планирани инфраструктурни пројекти, те изградња обданишта, као и индустријске зоне у Поточарима. Наводи да свакодневно долазе људи заинтересовани за отварање предузећа, као и да ће нека ускоро бити и отворена.

Међутим, највећи привредни потенцијал ове општине Бања Губер - пропада.

Максимовић признаје да је то један од највећих проблема који је потребно што прије ријешити, како би Сребреница почела да живи, те како би људи долазили у Сребреницу, а не одлазили из ње.

На подручју општине запослено је 1.929 људи, највише у рударству и администрацији. И највише из сусједних општина, нарочито у овом другом сектору, кажу Сребреничани. На посао чека 1.281 лице, а међу њима знатан број младих и образованих људи којима се не иде из завичаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана