Srebrenica: SNSD raskida savez sa SDS-om

Krstina Ćirković
Srebrenica: SNSD raskida savez sa SDS-om

Srebrenica - Izvršni odbor SNSD-a u Srebrenici odlučio je da raskine koalicioni sporazum sa Opštinskim odborom SDS-a optuživši tu stranku da je prekršila dogovor.

Iz srebreničkog SNSD-a je saopšteno da neće više sarađivati sa SDS-om zbog kršenja principa sporazuma koji su dvije stranke potpisale s ciljem zajedničkog djelovanja bloka srpskih političkih partija u lokalnoj skupštini.

- Izvršni odbor SNSD-a je jednoglasno odlučio da raskine koalicioni sporazum zbog nepoštovanja principa u vezi sa raspodjelom po projektima koje vodi Odjeljenje za privredu na čijem je čelu kadar SDS-a. Razlog je i opstrukcija SDS-ovog kadra u opštini Srebrenica prema svim inicijativama za veću podršku Vlade RS ovoj lokalnoj zajednici i kršenja potpisanih principa o raspodjeli vlasti u okviru bloka srpskih stranaka - saopštio je SNSD.

U toj stranci navode da su se na raskid saveza sa SDS-om odlučili i zbog toga što predstavnici SDS-a glasaju protiv svih prijedloga SNSD-a koji se odnose na ravnomjeran razvoj srebreničke opštine.

- Stanovnici Srebrenice su mogli jasno da vide ko je finansirao SDS-ovu kampanju na posljednjim parlamentarnim izborima i ko je odgovoran za to što je zajednički kandidat  za načelnika opštine Vesna Kočević izgubila tu poziciju. Politika SNSD-a vodi građane Srebrenice u budućnost dok ih SDS-ova politika vraća u prošlost - navodi SNSD-a.

Nesuglasice između SNSD-a i SDS-a datiraju još iz juna prošle godine kada je sa funkcije predsjednika Skupštine opštine smijenjen Radomir Pavlović iz SNSD-a. Pavlović je smijenjen na inicijativu načelnika opštine Ćamila Durakovića, a smjenu su podržali i odbornici SDS-a.

Skupština opštine Srebrenica broji 23 odbornika, a po 11 je iz srpskih i bošnjačkih političkih partija, dok je Muharem Hakić predstavnik nacionalnih manjina. Jedan blok činilo je šest odbornika SNSD-a, tri SDS-a i po jedan iz DNS-a i stranke Napredna Srpska. U drugom bloku je sedam odbornika Saveza SDA-SBiH, te po dva iz SDP-a i SBB-a. Svi odbornici su, međutim, potpisali platformu o zajedničkom nastupu svih parlamentarnih subjekata u Skupštini opštine Srebrenica.

Odbornici DNS-a i stranke Napredna Srpska su se prije godinu zvanično izjasnili da istupaju iz Kluba odbornika srpskih stranaka i da će djelovati kao nezavisni odbornici, dok su odbornici SDS-a na jednoj od sjednica Skupštine objavili da ne podržavaju stavove SNSD-a. Uprkos tim stavovima svi srpski odbornici su u decembru prošle godine glasali za izbor Miloša Milovanovića iz SNSD-a za predsjednika Skupštine opštine.

Pavlović, koji je predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Srebrenica, kazao je da će ova stranka i poslije raskida koalicionog sporazuma sa SDS-om djelovati u okviru skupštinske većine.

- S obzirom na to da SNSD ima šest od ukupno 11 odbornika iz reda srpskog naroda imamo i legitimno pravo da predstavljamo srpski narod u lokalnoj skupštini - rekao je Pavlović i dodao da će odbornici te stranke djelovati u skladu s ranije potpisanom platformom o zajedničkom nastupu svih parlamentarnih subjekata u Skupštini opštine Srebrenica.

Prvi čovjek SDS-a u Srebrenici Momčilo Cvjetinović nije juče odgovarao na telefonske pozive i stoga nije poznato kako će se odbornici SDS-a ponašati u Skupštini opštine Srebrenica nakon što je SNSD odlučio da raskine koalicioni sporazum s tom strankom.

Sporazum

Koalicioni sporazum između SNSD-a i SDS-a potpisali su predsjednici opštinskih odbora tih stranaka Radomir Pavlović i Momčilo Cvjetinović. Sporazum je potpisan s ciljem zaštite srpskih interesa u Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana