Srebrenica: Pokloni za 26 beba

Srna
Srebrenica: Pokloni za 26 beba

Srebrenica - U Srebrenici je večeras održana "Konferencija beba" kojoj je prisustvovalo 26 beba rođenih ove i prošle godine, kojima su uručeni skromni pokloni.

Pokloni su uručeni najmlađoj bebi Tari Grujičić, najstarijoj bebi Dunji Grujičić, dok Ulmihana Avdić ima najviše braće i sestara - dvoje.


U takmičenju beba u puzanju najbrži je bio Haris Avdić kome je uručena skromna nagrada.

Nakon kratkog defilea srebreničkim trgom za bebe i njihove roditelje simpatičan zabavni program izveli su mališani iz srebreničkog obdaništa "Poletarac".

Načelnik opštinskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Bego Bektić rekao je u obraćanju okupljenima da je cilj organizovanja ove manifestacije da se ukaže na negativnu demografsku sliku i promoviše rađanje i zdrava porodica.

On je naveo da od ove godine opština Srebrenica izdvaja određena sredstva za finansiranje vantjelesne oplodnje za bračne parove koji žele, a nemaju djecu.

Većina djece iz seoskih sredina, kao i neka iz urbanog dijela nisu prisustvovala ovoj manifestaciji.

Večeras u Srebrenice nije ni birano predsjedništvo "Konferencije beba" jer je ocijenjeno da bi to dalo nepotrebno ozbiljan karakter ovoj zabavnoj i veseloj manifestaciji.

Pojedini roditelji nisu htjeli da dovedu djecu na manifestaciju zbog, kako su objasnili, njenog "neadekvatnog, preozbiljnog i tendencioznog naziva žkonferencija bebaž i izbora predsjedništva žkonferencijež".

Jedan od roditelja kaže da pojedini roditelji smatraju da izbor predsjedništva "Konferencije beba" predstavlja manipulisanje dječijim identitetima, jer drugi biraju u njihovo ime.

On ističe da bi "smotra beba" bio prihvatljiviji i ljepši naziv manifestacije i da ne treba birati predsjedništvo čime bi se izbjegla zloupotreba dječijih prava.

Pokrovitelj ove manifestacije je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, a organizator i sponzor je opština Srebrenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana