Srce puno ljubavi za djecu sa Kosova

Milan Vujić
Srce puno ljubavi za djecu sa Kosova

Gradiška - Raširenih ruku i otvorenog srca Gradiščani su u Gornjim Podgradcima dočekali 44 učenika i nastavnika iz Zubinog Potoka sa Kosova i Metohije.

Djeca su povodom vaskršnjih praznika posjetila Gradišku, a njeni stanovnici su ih hljebom i solju u ponedjeljak naveče dočekali ispred Doma kulture, priredivši im bogat kulturno-zabavni program. Posjeta Gradišci dio je programa koji su organizatori pripremili za mališane sa Kosova, koji su obišli još nekoliko mjesta u Srpskoj, a bili su smješteni kod banjalučkih porodica.

- Srpska djeca sa Kosova i Metohije imala su priliku da uz bogat program upoznaju tradiciju i običaje stanovnika potkozarskog kraja. Sav prilog od prodatih karata namijenjen je društvu srpsko-ruskog prijateljstva "Kosovsko ognjište", koje je i jedan od organizatora posjete mališana sa Kosova - rekao je član Društva Mirko Babić.

Narodne igre iz potkozarskog kraja mališanima su predstavili članovi KUD-ova "Kozara", "Mirkovo kolo" i "13 skojevki".

Evica Đorđević iz Prizrena došla je u Banjaluku sa kćerkicom Milicom. To je njihov treći dolazak u RS, a svaki put kući se vrate sa divnim utiscima.

- Uvek smo lepo dočekani i primljeni. Ovaj put smo bili gosti porodice Čavić, sa kojom smo posetili manastir u Krupi na Vrbasu i videli slapove. Impresije su kao i uvek divne, a to mnogo znači mojoj kćerki Milici, koja je jedini đak u Osnovnoj školi "Dositej Obradović" u Prizrenu. Srećna je ovde, a upoznala je i imenjakinju Milicu sa kojom se odlično slaže - rekla je Đorđevićeva.

Milica je presrećna jer je upoznala mnogo vršnjaka, a oni joj u Zubinom Potoku najviše nedostaju.

- Očarana sam Banjalukom. Posetila sam i druga mesta i videla mnoge istorijske spomenike - kaže Milica.

Predsjednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva "Kosovsko ognjište" iz Banjaluke Aleksandra Čavić rekla je da su dolazak učenika zajednički organizovali to društvo i Udruženje "Sveti đakon Avakum".

- Ovom posjetom želimo da pokažemo i dokažemo čvrste veze između Srba iz Srpske i sa Kosova i Metohije - naglasila je Čavićeva.

Doniravši novac, humanitarne akcije podržao je i predsjednik RS Milorad Dodik.

- Radosni smo što su nam u gostima za vrijeme vaskršnjih praznika djeca sa Kosova i Metohije. Kao čovjek koji je rođen u ovom mjestu, veoma sam srećan što mogu u ime predsjednika RS da podržim ovu humanu aktivnost - rekao je savjetnik predsjednika RS Milan Ljepojević.

Pomoć "Kozari"

Kabinet predsjednika RS novčano je pomogao i KUD "Kozara" iz Gornjih Podgradaca obezbijedivši im opremu po njihovom izboru vrijednu oko 4.500 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana