Срби главна атракција на прослави 1. маја у Бечу

Телеграф, Танјуг
Срби главна атракција на прослави 1. маја у Бечу

Беч - Због народне музике коју су свирали уживо, националних кола и прасића на ражњу, Срби су били највећа атракција у Бечу

 

Срби у Бечу и Линцу прославили су у суботу 1. мај углавном у природи или на обали Дунава гдје су уживали у пјесми и игри, ростиљању, али и окретању прасића и јагањаца на ражњу, што је била посебна атракција за Бечлије.

У националном парку Лобау, покрај Дунава, културно умјетничка друштва “Јединство”, “Бамби” и “Бора Станковић” окупили су своје чланове и дружили су на празник рада.

Због музике коју су свирали уживо и националних кола, које су играли, били су атракција за пролазнике.

Такође, покрај Дунава велики број Срба искористило је за излет и роштиљање у природи. На мјестима, на којима је дозвољено, окретали су прасиће и јагњиће, што је такође посебна атракција за Бечлије.

 

 

Према устаљеној традицији, на такозваној Царској ливади, у бечком Пратеру, постављене су бине у организацији љевичарских странака, на којима су се смијењивали музичари разних жанрова.

У Бечу, у јутарњим сатима, Социјалдемократска партија Аустрије (СПО) одржала је традиционални првомајски марш, којем се одазвало око 100.000 људи.

У Линцу су, на традиционалном маршу СПО, учествовали и представници српских клубова и без обзира што су многи искористили првомајске празнике да отпутују у матицу, са обиљежијима Србије и својих удуржења организовано су дошли чланови клубова Видовдан, Никола Тесла, Острог и Млава, као и представници других удружења из некадашње зајдничке државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана