Srbe u Podrinju ubijali na kućnim pragovima

K. Ć.
Srbe u Podrinju ubijali na kućnim pragovima

Bratunac - U crkvi Svetog proroka Ilije u Bjelovcu kod Bratunca u petak je služen parastos za 109 Srba koje su pripadnici takozvane Armije RBiH iz Srebrenice ubili u posljednjem ratu, od kojih njih 68 14. decembra 1992. godine.

Porodice srpskih žrtava iz ovog i susjednih sela Sikirić i Loznička Rijeka i ove godine su ukazale na nepravdu jer za masakr nad mještanima ovih podrinjskih sela još niko nije odgovarao.

Parastosu je prethodila posjeta bratunačkom groblju gdje su sahranjene žrtve stravičnih zločina i gdje su porodice te brojne delegacije prislužile svijeće i polaganjem cvijeća odale počast ubijenim Srbima.

Jake muslimanske snage iz Srebrenice koje je, prema svjedočenju preživjelih mještana, predvodio ratni komandant Naser Orić napale su ova tri bratunačka sela u ranim jutarnjim časovima.

- Najveći broj mještana ubijen je u svojim kućama i dvorištima, a oko 20 civila ubijeno je na obali rijeke Drine i na čamcima dok su pokušavali da pobjegnu iz pakla koji je nastao u Bjelovcu - rekao je novinarima mještanin Krsto Rankić, navodeći da je među žrtvama bila i osamdesetsedmogodišnja starica Zlata Jovanović, te trojica dječaka iz Bjelovca.

Tog tragičnog dana, dodaje on, opljačkane su i popaljene sve srpske kuće.

U srebrenički logor odvedena je starica Dostana Filipović sa snahom Mirom i unučadima, sedmomjesečnim Nemanjom i trogodišnjom Oliverom. Nekoliko časova prije toga Dostani su na kućnom pragu ubili muža Dragoljuba i sina Dragana.

U logor je tog dana odveden i devetogodišnji dječak Brano Vučetić, koji tada nije znao da je ostao bez porodice. Njegova majka je ubijena u septembru 1992. godine, a otac i brat 14. decembra iste godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana