Србе у Подрињу убијали на кућним праговима

К. Ћ.
Србе у Подрињу убијали на кућним праговима

Братунац - У цркви Светог пророка Илије у Бјеловцу код Братунца у петак је служен парастос за 109 Срба које су припадници такозване Армије РБиХ из Сребренице убили у посљедњем рату, од којих њих 68 14. децембра 1992. године.

Породице српских жртава из овог и сусједних села Сикирић и Лозничка Ријека и ове године су указале на неправду јер за масакр над мјештанима ових подрињских села још нико није одговарао.

Парастосу је претходила посјета братуначком гробљу гдје су сахрањене жртве стравичних злочина и гдје су породице те бројне делегације прислужиле свијеће и полагањем цвијећа одале почаст убијеним Србима.

Јаке муслиманске снаге из Сребренице које је, према свједочењу преживјелих мјештана, предводио ратни командант Насер Орић напале су ова три братуначка села у раним јутарњим часовима.

- Највећи број мјештана убијен је у својим кућама и двориштима, а око 20 цивила убијено је на обали ријеке Дрине и на чамцима док су покушавали да побјегну из пакла који је настао у Бјеловцу - рекао је новинарима мјештанин Крсто Ранкић, наводећи да је међу жртвама била и осамдесетседмогодишња старица Злата Јовановић, те тројица дјечака из Бјеловца.

Тог трагичног дана, додаје он, опљачкане су и попаљене све српске куће.

У сребренички логор одведена је старица Достана Филиповић са снахом Миром и унучадима, седмомјесечним Немањом и трогодишњом Оливером. Неколико часова прије тога Достани су на кућном прагу убили мужа Драгољуба и сина Драгана.

У логор је тог дана одведен и деветогодишњи дјечак Брано Вучетић, који тада није знао да је остао без породице. Његова мајка је убијена у септембру 1992. године, а отац и брат 14. децембра исте године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана